Fondatorul "Facebookului rusesc" a părăsit Rusia, într-un context tot mai dur pentru Internet

Fondatorul celei mai importante reţele de socializare ruse Pavel Durov a anunţat marţi că a părăsit Rusia, evocând tensiuni cu autorităţile, într-un context tot mai dificil pentru utilizatorii de Internet în această ţară.

578 afișări
Imaginea articolului Fondatorul "Facebookului rusesc" a părăsit Rusia, într-un context tot mai dur pentru Internet

Fondatorul "Facebookului rusesc" a părăsit Rusia, într-un context tot mai dur pentru Internet (Imagine: Shutterstock)

Fondatorul VKontakte (VK), reţeaua de socializare favorită a ruşilor, care-l depăşeşte, în fosta URSS, pe concurentul său american Facebook cu peste 100 de milioane de utilizatori, a dat asigurări că nu intenţionează să revină în Rusia, după o zi de la acceptarea demisiei sale de către VK.

Motivul este refuzul lui Durov de a preda FSB (serviciile secrete ruse) date personale ale organizatorilor grupului Euromaidan, care joacă un rol central în mişcarea de contestare proeuropeană în Ucraina.

"Mi-e teamă că nu există cale de întoarcere", a declarat el pentru site-ul american TechCrunch, specializat în informaţii despre sectorul tehnologic. "Nu după ce am refuzat în mod public să cooperez cu autorităţile. Acestea nu mă pot suporta", a adăugat el.

"Din nefericire, (situaţia în Rusia) este incompatibilă, în acest moment, cu afacerile pe Internet", a adăugat Durov.

În paralel, Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) a adoptat o serie de legi prezentate ca vizând să lupte împotriva terorismului, dar care ar urma să instituie un control mai amplu din partea autorităţilor asupra Internetului, unul dintre ultimele spaţii ale libertăţii de exprimare, într-o ţară în care presa este controlată de către stat.

- Bolggerii, vizaţi

Blogerii sunt primii vizaţi. Camera inferioară a Parlamentului rus a adoptat marţi legi noi care le impun aceleaşi obligaţii ca presei.

Orice blogger al cărui site are peste 3.000 de vizitatori pe zi este obligat să anunţe autoritatea de control a presei, Roskomnadzor, şi să păstreze toate datele timp de şase luni.

Bloggeri mai sunt obligaţi, între altele, să verifice veridicitatea informaţiilor şi să anunţe limita de vârstă potrivită pentru vizitatori.

Cei care nu se conformează noilor obligaţii riscă o amendă de până la 500.000 de ruble (10.000 de euro).

Roskomnadzor a dispus deja, în martie, blocarea a patru site-uri pe Internet critice faţă de Kremlin, pentru "incitare la activităţi ilegale", inclusiv blogul principalului opozant al lui Vladimir Putin Aleksei Navalnîi.

Acesta, plasat sub arest la domiciliu, a fost găsit vinovat, marţi, de "defăimarea" unui deputat şi a fost condamnat la plata unei amenzi în valoare de 30.000 de ruble (6.000 de euro).

Din cauza acestei condamnări, o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu suspendare - pronunţată în alt caz în care este acuzat de escrocherie pe care o denunţă ca "montată" - riscă să fie transformată într-o pedeapsă la închisoare cu executare. Problema urmează să fie reglementată ulterior.

Acest avocat cu un discurs cu accente naţionaliste, care a devenit cunoscut denunţând pe Internet cazuri de corupţie, a rupt, cu această ocazie, tăcerea care-i este impusă de arestul la domiciliu, afirmându-şi nevinovăţia în alt caz, împotriva sa şi a fratelui său.

"Puţin îmi pasă de toate aceste interdicţii şi obligaţii de a tăcea (...). Nu voi tăcea, iar, dacă nu dovedesc nimic tribunalului, voi face totul pentru a vă dovedi vouă (că sunt nevinovat)", le-a scris el susţinătorilor, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.

Un alt proiect de lege, privind protecţia antiteroristă a şcolilor propune, prezentat săptămâna trecută, propune supravegherea pe Internet a elevilor.

Potrivit acestui text, conducătorii liceelor şi universităţilor ruseşti vor avea responsabilitatea să "analizeze site-urile persoanle ale elevilor şi personalului" şi să întocmească dosare cu cei "care au tendinţa să încalce regulile".

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost întrebat, săptămâna trecută, despre supravegherea popuaţiei din Rusia de către fostul consultant NSA Edward Snowden, în sesiunea anuală în care primeşte întrebări şi le răspunde la televiziune.

"Avem o reglementare juridică strictă cu privire la utilizarea de către serviciile speciale a acestor mijloace, interceptări telefonice şi supraveghere pe Internet", i-a răspuns Putin.

"De aceea (o supraveghere) masivă şi oarbă nu este posibilă" în Rusia, a apreciat el. "Sper, într-adevăr, că nu o vom permite niciodată", a spus preşedintele rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici