Fost şef al Biroului CIA în România, care spiona pentru Rusia din închisoare, condamnat la opt ani

Un agent dublu din cadrul Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA), încarcerat din 1997 pentru spionaj în favoarea Rusiei, a primit o pedeapsă suplimentară de opt ani, pentru că acesta continua să livreze ruşilor secrete din închisoare, prin intermediul fiului său.

90 afișări
Imaginea articolului Fost şef al Biroului CIA în România, care spiona pentru Rusia din închisoare, condamnat la opt ani

Fost şef al Biroului CIA în România, care spiona pentru Rusia din închisoare, condamnat la opt ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fost şef al biroului CIA în România, Harold James Nicholson, în vârstă de 59 de ani, condamnat, deja, la 23 de ani de închisoare, a recunoscut că, în perioada 2006-2008, l-a utilizat pe fiul său ca intermediar cu Rusia, în timpul vizitelor la închisoare, în statul Oregon, în nord-vestul Statelor Unite.

Potrivit Departamentului Justiţiei, este pentru prima dată când un spion deja încarcerat este condamnat încă o dată pentru spionaj în favoarea unei ţări străine.

Nicholson a recunoscut că, "prin intermediul fiului său, a acţionat în favoarea Rusiei, a livrat informaţii Rusiei şi a primit sume de bani în numerar pentru vechile sale activităţi de spionaj", precizează Departamentul.

"El l-a văzut pe fiul său, Nathaniel, de mai multe ori (la închisoare) şi i-a încredinţat informaţii destinate Rusiei", potrivit aceleiaşi surse.

Din 2006 şi până în decembrie 2008, Nathaniel a călătorit la San Francisco, Ciudad de Mexico, Lima şi Nicosia, unde s-a întâlnit cu agenţi ruşi, potrivit justiţiei.

Deţinutul i-a "explicat, de asemenea, lui Nathaniel cum să călătorească având fondurile ruseşti asupra sa, fără să fie observat, şi cum să distribuie banii membrilor familiei sale", potrivit Departamentului.

Pedeapsa suplimentară de opt ani de închisoare a fost stabilită în urma unei înţelegeri cu Nicholson, care a pledat vinovat la acuzaţiile de complot în vederea acţionării ca agent al unui stat străin şi complot în vederea spălării de bani.

"În prezent, fostul agent CIA, Harold Nicholson, ispăşeşte o pedeapsă pentru o nouă încălcare a jurământului său de a proteja securitatea Statelor Unite", a declarat adjunctul secretarului Justiţiei, David Kris.

Ancheta americană dovedeşte că "spionajul internaţional rămâne o ameninţare pentru America, după decenii de la sfârşitul Războiului Rece", a adăugat agentul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) în Oregon, Arthur Balizan, adăugând că "la nivel personal, acest lucru arată pagubele pe care un tată le poate produce prin manipularea fiului său, antrenându-l într-o lume a dezonoarei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici