Fostul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad, numit în Consiliul de discernământ

Fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad, care tocmai i-a predat ştafeta lui Hassan Rohani, a fost numit luni membru al Consiliului de discernământ, organismul suprem de arbitraj politic în Iran, după opt ani de preşedinţie turbulentă.

137 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad, numit în Consiliul de discernământ

Fostul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad, numit în Consiliul de discernământ (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numirea sa a fost anunţată de către liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, adevăratul conducător al ţării, după două zile de la învestirea în funcţia de preşedinte a moderatului Hassan Rohani.

Dominat de către conservatori, Consiliul de discernământ are rolul să îl sfătuiască pe liderul suprem, care îi numeşte în mod direct pe fiecare dintre membrii acestuia, însărcinaţi totodată să soluţioneze probleme de ordin legislativ între Parlament şi Consiliul Gardienilor Revoluţiei.

Deşi este un lucru obişnuit ca foşti oficiali de rang înalt să fie numiţi în acest Consiliu, numirea lui Mahmoud Ahmadinejad apare după ce acesta a căzut în dizgraţie, în urma unei lupte făţişe de putere cu liderul suprem, în ultimii doi ani ai preşedinţiei sale.

"Ţinând cont de experienţa bogată pe care aţi dobândit-o în cei opt ani de eforturi lăudabile, vă numesc membru al Consiliului de discernământ", a declarat ayatollahul Khamenei, citat într-un comunicat postat pe site-ul său.

Acest Consiliu este condus de către fostul preşedinte moderat Akbar Hashemi-Rafsandjani care, în cele două mandate exercitate de către Ahmadinejad, a criticat în mod frecvent practicile sale economice şi politice controversate.

Cei opt ani de preşedinţie a lui Mahmoud Ahmadinejad au fost marcaţi de tensiuni puternice cu Occidentul, în special privind domeniul nuclear.

Noul preşedinte Hassan Rohani a îndemnat la o "înţelegere constructivă cu lumea" în vederea soluţionării acestei crize şi obţinerii anulării progresive a sancţiunilor economice occidentale care afectează dur economia iraniană.

Din Consiliul de discernământ fac parte, între alţii, foarte conservatorul ayatollah Ahmad Janati - şeful Consiliului Gardienilor Constituţiei, Ali Akbar Velayati - consilierul liderului suprem pentru Afaceri Internaţionale şi Mohammad Reza Aref - un reformator care s-a retras din alegerile prezidenţiale de la 14 iunie în favoarea lui Hassan Rohani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici