Generalul Philip Breedlove complota împotriva reticenţei lui Obama de a escalada tensiunile cu Rusia

Generalul Philip Breedlove, până de curând comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, a plănuit în secret să învingă reticenţa preşedintelui Obama de a escalada tensiunile militare cu Rusia privind războiul din Ucraina în 2014, potrivit unor informaţii obţinute după spargerea contului său de Gmail.

3854 afișări
Imaginea articolului Generalul Philip Breedlove complota împotriva reticenţei lui Obama de a escalada tensiunile cu Rusia

Generalul Philip Breedlove complota împotriva reticenţei lui Obama de a escalada tensiunile cu Rusia (Imagine Raul Stef / Mediafax Foto)

Informaţiile din e-mailurile găsite au fost publicate pe site-ul DC Leaks şi citate de The Intercept.

Obama a rezistat presiunii politice din partea membrilor Congresului şi armatei de a oferi ajutor militar letal Guvernului ucrainean, temându-se că acest lucru ar genera o mai mare vărsare de sânge şi ar justifica incursiunile mai mari în ţară ale preşedintelui Vladimir Putin.

În timpul sesiunilor de informare ale Congresului, Breedlove a contrazis Administraţia Obama privind situaţia din Ucraina, ceea ce a condus la speculaţii cu privire la un conflict dintre general şi Obama.

Dintr-un schimb de mesaje care a avut loc în anul 2014, se deduce că Breedlove a solicitat întâlniri cu fostul secretar de Stat Colin Powell, pentru a-i cere acestuia din urmă sfaturi despre cum să pună presiune pe Adminstraţia Obama astfel încât aceasta să adopte o postură mai agresivă împotriva Rusiei.

“S-ar putea să mă înşel...însă eu nu văd actuala Administraţie de la Casă Albă <<angajată>> în mod real să colaboreze cu Europa/NATO. Sincer, cred că noi reprezentăm o <<sursă de preocupare>>...adică o ameninţare că am putea atrage naţiunea (n.red. SUA) într-un conflict ... în loc de a reprezenta o oportunitate, în calitatea de aliaţi destul de puternici şi constanţi”, i-a scris Breedlove într-un e-mail lui Powell, care a răspuns că îi acceptă invitaţia de a se întâlni pentru a discuta această chestiune.

“Doresc sfatul dumneavoastră în două aspecte - cum să prezint această oportunitate într-o perioadă în care toate privirile sunt îndreptate permanent asupra reţelei teroriste Stat Islamic şi doi, cum să colaborez personal cu actualul preşedinte al Statelor Unite”, a continuat acesta.

Breedlove a încercat să influenţeze Administraţia Obama prin mai multe canale, trimiţând e-mailuri cadrelor universitare şi unor oficiali militari retraşi din funcţie, inclusiv fostului comandant suprem al NATO Wesley Clark, pentru a cere ajutorul în construirea pledoariei privind suplimentarea asistenţei militare pentru forţele ucrainiene care se confruntau cu separatiştii proruşi.

“Cred că actualul preşedinte al Statelor Unite ne vede ca pe o ameninţare care trebuie minimizată...adică, nu mă implicaţi într-un război????”, a scris Breedlove într-un e-mail către Harlan Ullman, un important membru al Consiliului Atlantic, descriindu-şi încercarea de a-l determina pe Powell să îl ajute să îl influenţeze pe Obama.

“Având în vedere instrucţiunile lui Obama date dumeavoastră de a nu începe un război, ar putea fi dificil să facem această idee acceptată”, a răspuns Ullman câteva luni mai târziu, într-o altă serie de e-mailuri despre eforturile lui Breedlove de a “influenţa, a ademeni, a convinge sau a constrânge Statele Unite să reacţioneze” faţă de Rusia.

Breedlove nu a răspuns solicitării de a comenta aceste aspecte. El a demisionat din funcţia de comandant suprem al forţelor NATO în Europa în luna mai şi s-a retras din funcţie vineri, 1 iulie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici