George Friedman, Geopolitical Futures: Hamas nu va duce o forţă arabă spre victorie

  • George Friedman a analizat, într-un material publicat ieri în Geopolitical Futures, situaţia din Gaza, unde Israelul încearcă să elimine complet Hamasul.
  • În opinia acestuia, nici Israelul, nici Hamasul nu şi-au atins, până în acest moment obiectivele, iar războiul pare să indice că va mai continua ceva timp.
1149 afișări
Imaginea articolului George Friedman, Geopolitical Futures: Hamas nu va duce o forţă arabă spre victorie

Sursă foto: AP / Mediafax Foto

Potrivit analistului, Hamasul se confrunta cu două provocări înaintea războiului: una era faptul că facţiunile arabe erau divizate şi începuseră să intre în competiţie una cu cealaltă, iar cealaltă era că Israelul era un stat imprevizibil, capabil să atace în orice moment.  De aceea, a decis să atace Israelul pentru că, odată distrus sau slăbit, Hamasul ar fi putut să obţină o poziţie dominantă în lumea arabă şi, în special, în regiune.

Având în vedere evenimentele trecute în care Israelul a fost luat prin surprindere de forţe inamice (Războiul din 1973), Hamasul s-a bazat şi acum pe o surpriză completă, mai scrie George Friedman. Şi a reuşit.

„Hamas a livrat Israelului o situaţie tip fait accompli. A forţat Israelul să lupte în condiţiile Hamasului şi pe teritoriul său”, scrie Friedman.

„Obiectivul Israelului este distrugerea Hamasului şi descurajarea intervenţiei de către alte forţe arabe. Greşeala Hamasului i-a dat un avantaj Israelului. Aşteptarea ca Hezbollah şi alte forţe să lupte sub comanda Hamas nu s-a concretizat. Din 7 octombrie, Hamas a adoptat o poziţie defensivă, folosind ostatecii pentru protecţie şi dislocând forţele către nord”. Friedman susţine că Israelul s-a văzut în faţa a două decizii: fie folosirea artileriei şi a atacurilor aeriene, fie trimiterea mulţi militari la sol, fapt care i-ar fi adus multe victime în rândul armatei. Aşadar, a ales prima opţiune.

„Până acum, niciuna dintre părţi nu şi-a atins scopul. Hamasul nu duce o forţă arabă către victorie, iar Israelul se află în această poziţie din cauza unei greşeli enorme de informaţii. Războiul nu s-a încheiat, iar luptele ar mai putea continua pentru mult timp, dar speranţele Hamas că un atac l-ar conduce către o conducere arată au eşuat”, mai scrie analistul.

În acest moment, se dau lupte intense în Gaza. Israelul a anunţat, luni dimineaţă, că a desfăşurat 30 de atacuri aeriene în sudul Fâşiei, asupra unor ţinte Hamas, precum tuneluri sau depozite de arme.

De cealaltă parte a conflictului, Hamasul anunţă că, doar în ultimele 24 de ore,  73 de palestinieni au fost omorâţi. De la începutul războiului, organizaţia susţine că au murit peste 22.000 de palestinieni, însă numărul include atât civili, cât şi luptători ai Hamas şi se referă atât la cei morţi din cauza atacurilor israeliene, cât şi al atacurilor Hamas.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici