George Maior anunţă că Mihai Fifor va efectua o vizită în SUA în luna septembrie pentru discuţii cu Jim Mattis

România este cea mai pro-americană ţară din Europa şi forţele americane sunt binevenite în ţara noastră, a declarat George Maior, ambasadorul României la Washington, care a precizat că Mihai Fifor, ministrul român al Apărării, se va întâlni în septembrie în SUA cu secretarul american al Apărării, Jim Mattis.

541 afișări
Imaginea articolului George Maior anunţă că Mihai Fifor va efectua o vizită în SUA în luna septembrie pentru discuţii cu Jim Mattis

George Maior anunţă că Fifor va efectua o vizită în SUA în luna septembrie pentru discuţii cu Mattis

"Suntem cea mai pro-americană ţară din Europa", a declarat Maior într-un interviu pentru publicaţia Politico.

Ambasadorul a adăugat că ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, plănuieşte să promoveze oferta României de a găzdui un contigent militar american permanent la baza aeriană de Mihail Kogalniceanu.

George Maior a precizat că Mihai Fifor va întreprinde în luna septembrie o vizită în Statele Unite, în cursul căreia se va întâlni cu Jim Mattis, secretarul american al Apărării.

Printre temele abordate în cursul interviului acordat de ambasadorul României numărându-se cele referitoare la eforturile ţării noastre de consolidare a securităţii euro-atlantice, în mod special a flancului estic al NATO, inclusiv prin creşterea bugetului apărării, se arată într-un comunicat emis marţi de Ambasada României la Washington.

În interviu, ambasadorul român a susţinut ideea ca forţele militare americane să îşi mute concentraţia din centrul continentului european către flancul estic: “Credem că centrul de greutate ar trebui să treacă, în termeni de forţe, din centrul Europei spre graniţa estică a NATO, care este cea mai expusă”.

De asemenea, subliniind excelenta cooperare româno-americană în planul securităţii şi apărării, ambasadorul României a susţinut ideea găzduirii de către ţara noastră a unei prezenţe permanente americane.

“Întotdeauna dorim să vedem o prezenţă americană mai mare”, a declarat George Cristian Maior, care a precizat că România, conform sondajelor de opinie, este cea mai pro-americană ţară din Europa. În context, el a precizat că în România există deja sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu, iar militarii SUA folosesc baza aeriană Mihail Kogălniceanu, care se află foarte aproape de Peninsula Crimeea.

Nu trebuie să uităm că în Crimeea are loc un proces serios de militarizare, a afirmat ambasadorul George Maior, de aceea este nevoie de descurajarea acestor acţiuni, printr-o prezenţă americană consistentă în regiune.

Ambasadorul George Cristian Maior a mai afirmat că în acest moment trebuie contracarate ameninţările de tip nou, hibride, “foarte subtile şi foarte complicate. Ca ţară, noi am detectat aceste activităţi de mai mult timp”, a afirmat ambasadorul, care a precizat faptul că România şi-a avertizat aliaţii asupra tendinţelor în creştere de folosire de către Rusia a tacticilor hibride.

Diplomatul a mai arătat că narativele false trebuie evidenţiate în permanenţă, prin informarea corectă a cetăţenilor. Un exemplu de narativ fals aparţinând propagandei ruseşti a apărut, în opinia ambasadorului român, odată cu instalarea sistemului antirachetă de la Deveselu, când retorica Rusiei a avansat ideea conform căreia sistemul este foarte costisitor, s-ar submina relaţiile cu Rusia şi ar expune România la noi ameninţări. Guvernul României a subliniat că apărarea antirachetă este un proiect defensiv care nu ameninţă Rusia, este în interesul apărării naţionale şi al aliaţilor NATO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici