Giganţii americani în domeniul Internetului neagă că au permis spionilor accesul la servere

Apple şi alţi giganţi americani în domeniul Internetului au negat joi că au permis serviciilor de informaţii să acceadă la serverele lor, cu scopul de a colecta date despre utilizatori, în cadrul unui program de supraveghere aprobat de administraţia lui Barack Obama.

339 afișări
Imaginea articolului Giganţii americani în domeniul Internetului neagă că au permis spionilor accesul la servere

Giganţii americani în domeniul Internetului neagă că au permis spionilor accesul la servere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reacţiile lor au loc după ce Washington Post a dezvăluit că FBI şi Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) utilizează porţi de intrare ascunse în programe produse de principalele companii informatice americane cu scopul de supraveghea navigatori pe Internet, în cadrul unui program secret numit PRISM.

"Nu am auzit niciodată vorbindu-se despre PRISM", a declarat Steve Dowling, un purtător de cuvânt al Apple.

"Nu furnizăm niciun acces direct la serverele noastre unor agenţii guvernamentale, iar orice agenţie de acest tip care caută date despre un client este necesar să obţină un mandat judiciar", a adăugat el.

NSA şi FBI au acces la serverele a nouă giganţi americani în domeniul Internetului, între care Microsoft, Yahoo!, Google şi Facebook, cu scopul de a supraveghea activităţi în străinătate, au dezvăluit Washington Post şi The Guardian joi.

Cotidianul american Washington Post a fost contactat de un fost angajat în domeniul informaţiilor care a furnizat documente, inclusiv o prezentare PowerPoint ce descrie parteneriatul dintre agenţia de spionaj NSA şi societăţi în domeniul Internetului.

Contactată de AFP, reţeaua de socializarea Facebook a dezminţit, de asemenea, aceste acuzaţii, joi. "Nu furnizăm vreunei organizaţii guvernamentale un acces direct al serverele Facebook", a declarat Joe Sullivan, însărcinat cu securitatea grupului.

Atunci când autorităţile cer informaţii "analizăm îndeaproape conformitatea cu dreptul a unor asemenea solicitări şi furnizăm informaţii doar în cadrul prevăzut de lege", afirmă el.

Google a răspuns, într-un comunicat pentru cele două ziare, că nu există vreo "poartă de intrare ascunsă" către serverele sale pentru serviciile federale.

Gigantul cu sediul la Seattle (nord-vest) Microsoft a declarat, la rândul său, că în cazul în care Guvernul efectuează un asemenea program "voluntar pentru culegere de date despre utilizatori, noi nu participăm la el".

Vizat de asemenea, grupul cu sediul în Silicon Valley Yahoo! a negat că oferă Guvernului un acces direct la utilizatorii săi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici