Grecia a găsit soluţia în "războiul" numelui cu Republica Macedonia. Propunerea Atenei avansată ţării vecine: un nume "intraductibil"

Guvernul grec a comunicat că Republica Macedonia ar trebui să adopte un nume "intraductibil" care ar permite soluţionarea disputei între cele două ţări, deoarece Atena consideră că numele Macedonia implică o revendicare teritorială ce vizează regiunea omonimă din nordul Greciei.

21223 afișări
Imaginea articolului Grecia a găsit soluţia în "războiul" numelui cu Republica Macedonia. Propunerea Atenei avansată ţării vecine: un nume "intraductibil"

Grecia vrea ca Republica Macedonia să adopte un nume "intraductibil"

"Primul lucru de discutat este un nume în graiul sau graiurile ţării vecine care nu poate fi tradus în altă limbă", a declarat Nikos Kotzias, ministrul grec de Externe, pentru postul de televiziune ERT, informează site-ul postului France 24.

Kotzias, care marţi urmează să se întâlnească cu mediatorul ONU, Matthew Nimetz, a mai afirmat că orice acord pe această temă va trebui ratificat de Parlamentul de la Atena şi va fi necesară modificarea Constituţiei Republicii Macedoniei.

Săptămâna trecută, Nimetz a propus patru nume alternative în limba macedoneană, inclusiv "Republika Nova Makedonija" (Republica Noua Macedonia).

Republica Macedonia şi-a declarat independenţa în anul 1991 şi a reuşit să evite violenţele ce au urmat dizolvării Iugoslavei.

Din cauza disputei cu privire la denumirea Macedoniei, Grecia a blocat încercările fostei republici iugoslave de a adera la NATO şi candidatura acesteia la UE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici