GREVA generală din Grecia: Confruntări între poliţie şi manifestanţi la Atena -VIDEO

Confruntări între poliţie şi tineri care participau la o manifestaţie în centrul Atenei au izbucnit joi, în timpul primei greve generale cu care se confruntă Guvernul de stânga al lui Alexis Tsipras, relatează Associated Press în pagina online.

4620 afișări
Imaginea articolului GREVA generală din Grecia: Confruntări între poliţie şi manifestanţi la Atena -VIDEO

GREVA generală din Grecia: Confruntări între poliţie şi manifestanţi la Atena (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Mai mulţi tineri s-au îndepărtat de locul unui protest, în timp ce treceau prin faţa Parlamentului, şi au aruncat cocteiluri Molotov spre poliţie, care a răspuns cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare.

Potrivit poliţiei, aproape 25.000 de persoane participau la trei mitinguri separate în centrul Atenei, pentru a protesta faţă de o nouă rundă de majorări de taxe şi reduceri ale cheltuielilor, în conformitate cu acordul de creditare internaţională.

Greva generală de 24 de ore, prima cu care se confruntă Guvernul de stânga al lui Alexis Tsipras, care a sosit prima dată la putere în ianuarie, a închis toate serviciile publice, muzeele, şcolile şi farmaciile, a perturbat transporturile publice şi a determinat anularea a mai mult de zece zboruri interne.

Metroul din Atena şi trenurile suburbane, precum şi feriboturile nu au funcţionat, în timp ce circulaţia autobuzelor şi troleibuzelor a fost redusă.

Jurnaliştii şi-au încetat de asemenea activitatea, singurele ştiri difuzate fiind cele despre grevă, iar avocaţii şi-au redus la rândul lor activitatea.

Aproximativ 15.000 de persoane au participat la un marş în Atena organizat de un sindicat susţinut de comunişti, în timp ce 4.000 au participat la o demonstraţie a uniunilor sindicale şi alte 5.000 s-au alăturat unui protest organizat de grupările anti-sistem şi anarhiste.

Violenţele i-au determinat pe protestatari să se disperseze, iar situaţia a revenit rapid la calm, după câteva confruntări pe străzile capitalei. Tensiunile au fost cu mult reduse faţă de ciocnirile violente prelungite care au avut loc în trecut, în timpul unor greve generale sau proteste din Atena.

Poliţia a precizat că un poliţist a fost rănit uşor înainte de izbucnirea confruntărilor, fiind atacat de trei bărbaţi. El a primit îngrijiri medicale pentru răni la cap şi a fost externat.

Alte 10.000 de persoane au manifestat fără incidente în cel de-al doilea oraş al Greciei, Salonic.

Muncitorii greci protestează astfel faţă de măsurile de austeritate impuse de creditorii internaţionali în cadrul celui de-al treilea pachet de ajutor financiar.

Premierul Alexis Tsipras, care a fost reales în septembrie, a semnat acordul într-o schimbare dramatică a politicii, deşi făcuse campanie împotriva acordurilor de finanţare internaţională şi a condiţiilor care le însoţesc. El a afirmat că a fost nevoit să accepte acordul, pentru a preveni intrarea Greciei în incapacitate de plată şi ieşirea din zona euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici