Haaretz: Netanyahu vrea să promoveze o lege care să anuleze hotărârile Înaltei Curţi

Premierul Benjamin Netanyahu intenţionează să promoveze o lege care ar permite guvernului să anuleze hotărârile Înaltei Curţi de Justiţie în chestiuni administrative, a informat luni cotidianul israelian Haaretz.

456 afișări
Imaginea articolului Haaretz: Netanyahu vrea să promoveze o lege care să anuleze hotărârile Înaltei Curţi

Haaretz: Netanyahu vrea să promoveze o lege care să anuleze hotărârile Înaltei Curţi

Premierul Benjamin Netanyahu intenţionează să promoveze o lege care ar permite guvernului să anuleze hotărârile Înaltei Curţi de Justiţie în chestiuni administrative, a informat luni cotidianul israelian Haaretz.Dacă va fi fost adoptat, proiectul de lege i-ar putea proteja imunitatea primului ministru împotriva urmăririi penale, permiţând anularea oricărei hotărâri judecătoreşti care ar putea să îi ridice imunitatea.

Dispoziţia propusă ar permite în mod efectiv Knesset-ului (Parlament) să ignore hotărârile administrative ale Curţii şi, de asemenea, să îi permită să retrimită legi care au fost eliminate de instanţă în trecut, se arată în raport. Aceasta ar împiedica instanţa să anuleze atât legislaţia Knesset-ului, cât şi deciziile guvernului şi să le ridice pe acestea din urmă deasupra sistemului judiciar.

Potrivit raportului, proiectul de lege propus va fi inclus într-o anexă juridică la acordurile din cadrul coaliţiei şi liniile directoare ale guvernului.

Deşi propunerile anterioare s-au concentrat pe împiedicarea Curţii Supreme de a anula legile, noua măsură propusă de partidul de guvernământ Likud, va desfiinţa complet supravegherea judiciară a Curţii Supreme asupra Parlamentului şi a cabinetului. Concret, proiectul de lege ar împiedica deciziile judecătorilor în privinţa cererii de punere sub acuzare a lui Netanyahu pentru corupţie, fie că este vorba de o legislaţie sau de un guvern, fie de decizia parlamnetului, sunt neconstituţionale.

Premierul Benjamin Netanyahu a catalogat informaţia apărută în presă drept ”falsă”.

”Politica mea a fost întotdeauna de a menţine curtea indepandentă şi puternică, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie o curte atotputernică”, a transmis Netanyahu pe Twitter.

”Mass-media prezintă scurgeri de informaţii tendenţioase şi analize denaturate care includ informaţii care sunt false”, a afirmat acesta, adăugând că ”toate acestea sunt făcute pentru a semăna frică şi a împiedica orice modificare cu scopul de a îngreuna revenirea la balanţa necesară între puterile statului în Israel”.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici