Informaţii contradictorii şi răsturnări de situaţie după alegerile din Transnistria

Alegerile pentru conducerea Transnistriei au fost marcate de numeroase informaţii contradictorii sau răsturnări de situaţie, actualul lider fiind declarat iniţial câştigător detaşat al scrutinului în urma unui exit-poll, apoi eliminat din turul al doilea, potrivit unor rezultate neconfirmate.

566 afișări
Imaginea articolului Informaţii contradictorii şi răsturnări de situaţie după alegerile din Transnistria

Informaţii contradictorii şi răsturnări de situaţie după alegerile din Transnistria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deşi sondajele efectuate la ieşirea de la urne sunt interzise în Transnistria, Comisia Electorală Centrală a acceptat în ultimul moment organizarea unui exit-poll, misiune încredinţată agenţiei de presă Vector.

Aceasta a anunţat, duminică seara, după închiderea birourilor de vot, că actualul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, a câştigat detaşat alegerile, cu 47,38 la sută voturi, fiind urmat de fostul preşedinte al Parlamentului Evgheni Şevciuc, cu 23,21 la sută. Candidatul susţinut de Moscova, Anatoli Kaminski, se clasa pe locul al treilea, conform acestui sondaj, cu 22,06 la sută, fiind eliminat din turul al doilea al alegerilor.

Luni dimineaţa însă, Evegheni Şevciuk a revendicat câştigarea alegerilor, iar Kaminski susţine că s-a clasat pe locul al doilea, situaţie care l-ar scoate din cursă pe Igor Smirnov.

Potrivit unor surse neconfirmate, după procesarea a 95 la suta din voturi, lider este Evgheni Şevciuk, urmat de Anatoli Kaminski şi, pe locul trei, la o diferenţă mare, de Igor Smirnov.

Rezultatele oficiale vor fi anunţate însă marţi sau miercuri, în urma şedinţei Comisiei Electorale Centrale de luni dimineaţa fiind anunţată doar prezenţa la urne.

Informaţiile contradictorii nu au încetat să apară nici în acest caz. Astfel, preşedintele Comisiei Electorale Centrale Piotr Denisenko a declarat pentru RIA Novosti că rezultatele preliminare ale scrutinului din Transnistria vor fi prezentate marţi, în timp ce secretarul comisiei, Dmitri Matveiev, a declarat pentru Itar-Tass că acestea vor fi anunţate miercuri.

Explicând această amânare, Denisenko a precizat că au fost primite numeroase plângeri din partea alegătorilor şi a candidaţilor.

Comisia Electorală Centrală de la Tiraspol susţine că a primit luni 27 de plângeri cu privire la scrutinul de duminică, între care şi un demers de 15 pagini din partea reprezentanţilor lui Igor Smirnov, care solicită ca scrutinul electoral să fie invalidat.

Şase candidaţi au participat la alegerile de duminică, ce vor desemna liderul regiunii pentru următorii cinci ani. Aceştia sunt actualul lider Igor Smirnov, preşedintele Sovietului Suprem (Parlament) Anatoli Kaminski, fostul preşedinte al Legislativului Evgheni Şevciuk, liderul Partidului Comunist din Transnistria Oleg Horjan, liderul mişcării "Prorîv" (Realizare) Dmitri Soin şi politologul şi jurnalistul Andrei Safonov.

(Material realizat de Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici