Insecte comestibile ar putea ajunge în următoarele luni în supermarketurile din Uniunea Europeană

  • Insectele ar putea ajunge în curând la supermarketurile europene.
  • Luna trecută Autoritatea Europeană pentru Siguranţă şi Alimentaţie (EFSA) a publicat un aviz ştiinţific care a concluzionat că viermele galben uscat este sigur pentru consumul uman.
  • Este pentru prima dată când EFSA, o agenţie independentă a UE care monitorizează lanţul alimentar, lansează o evaluare completă a unui produs alimentar derivat din insecte.
3788 afișări
Imaginea articolului Insecte comestibile ar putea ajunge în următoarele luni în supermarketurile din Uniunea Europeană

Insecte comestibile ar putea ajuns în următoarele luni în supermarketurile din Uniunea Europeană

Decizia a ajuns acum în mâinile Comisiei Europene, care are puterea de a autoriza introducerea aşa-numitelor alimente noi pe piaţa unică a UE.

Conform legislaţiei actuale a UE, orice aliment care nu a fost consumat „în mod semnificativ” înainte de mai 1997 este considerat a fi un aliment nou. Categoria cuprinde alimente din surse noi, substanţe noi utilizate în alimente şi noi modalităţi şi tehnologii de producere a alimentelor, relatează Euronews.

În cazul în care Comisia ajunge să acorde undă verde viermelui galben, consumatorii europeni vor putea găsi în curând ingredientul în unele produse alimentare, cum ar fi biscuiţi, componentele proteice şi feluri de mâncare pe bază de leguminoase.

Cu toate acestea, o aversiune adânc înrădăcinată faţă de insecte ar putea împiedica viermele de masă să fie primit în bucătăriile europene, cel puţin pe termen scurt.

Un studiu din 2020 al Organizaţiei Europene a Consumatorilor (BEUC) realizat în 11 ţări din UE a constatat că „în medie 10,3% dintre consumatori ar fi dispuşi să înlocuiască carnea cu insecte (76,8% nu, 12,9% nu sunt siguri)”.

Industria insectelor este încrezătoare că amprenta ecologică mai scăzută a insectelor, împreună cu beneficiile lor nutriţionale şi cererea tot mai mare de alimente bogate în proteine, vor împinge sectorul înainte în următorii ani.

Industria prezice că numărul europenilor care consumă alimente pe bază de insecte va creşte în următorul deceniu, ajungând la un total de 390 milioane până în 2030.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici