Insurgenţii talibani anunţă declanşarea unei ofensive de primăvară în Afganistan, cu doar câteva zile înainte de noi discuţii de pace cu SUA

Talibanii au efectuat vineri un atac major în estul Afganistanului, la câteva ore după ce au anunţat că vor declanşa ofensivă de primăvară, cu doar câteva zile înainte de noi discuţii de pace între insurgenţi şi SUA, informează cotidianul The New York Times.

412 afișări
Imaginea articolului Insurgenţii talibani anunţă declanşarea unei ofensive de primăvară în Afganistan, cu doar câteva zile înainte de noi discuţii de pace cu SUA

Insurgenţii talibani anunţă declanşarea unei ofensive de primăvară în Afganistan, cu doar câteva zile înainte de noi discuţii de pace cu SUA

Într-un comunicat emis de talibani se afirmă că obiectivul ofensivei Al-Fath (Victoria) este "eradicarea ocupaţiei, curăţarea patriei noastre musulmane de invazie şi corupţie, instaurarea unui sistem islamic, împreună cu apărarea şi slujirea concetăţenilor noştri credincioşi".

Câteva ore mai târziu, un număr mare de insurgenţi talibani a atacat în satul Shirzad din estul Afganistanului, punând mari probleme forţelor guvernamentale, potrivit oficialilor locali.

La rândul său, în luna martie, Guvernul de la Kabul a lansat propria sa ofensivă, numită Khalid.

Încleştările de vineri au avut loc cu doar câteva zile zile înainte de data la care ar urma să fie reluate discuţiile de pace între insurgenţi şi reprezentanţii americani, care se vor desfăşura la Doha.

Zalmay Khalilzad, emisarul american pentru reconciliere în Afganistan, a catalogat anunţul talibanilor drept "nesăbuit", adăugând că: "Poporul afgan a exprimat în mod clar o preferinţă pentru pace".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici