Întâlnire tensionată între oficiali malaysieni şi familii ale pasagerilor chinezi ai zborului MH370. Rudele pasagerilor sunt convinse că li se ascund lucruri

Rude ale chinezilor care se aflau la bordul avionului companiei Malaysia Airlines, dispărut în urmă cu aproape două săptămâni de pe radare, şi-au exprimat vineri furia, în cursul primei întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor malaysiene, cărora le reproşează că au pierdut timpul.

459 afișări
Imaginea articolului Întâlnire tensionată între oficiali malaysieni şi familii ale pasagerilor chinezi ai zborului MH370. Rudele pasagerilor sunt convinse că li se ascund lucruri

Întâlnire tensionată între oficiali malaysieni şi familii ale pasagerilor chinezi ai zborului MH370. Rudele pasagerilor sunt convinse că li se ascund lucruri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reuniunea, organizată într-un hotel din capitala chineză, a început într-o atmosferă tensionată, membri ai acestor familii cerând ca oficialii malayesieni să se ridice şi să se prezinte.

"Am fi vrut să vă vedem în primele 24 sau 48 de ore, ceea ce ne-ar fi alinat suferinţele în aceste 13 zile", a declarat o rudă a unui pasager, cu vocea spartă de emoţie.

Intervenţiile oficialilor politici şi militari trimişi de Kuala Lumpur au fost huiduite.

În hotelul din Beijing în care sunt cazate familiile pasagerilor dispăruţi şi în care sunt organizate întâlniri frecvente cu oficiali de la Malaysia Airlines, ancheta şi dezminţirile au afectat speranţele şi încrederea rudelor.

Foarte iritate, uneori la capătul răbdării, multe dintre aceste persoane sunt convinse că li se ascund lucruri încă de la început.

"Avionul s-a întors din drum, dar aţi negat acest lucru, iar din această cauză aţi irosit enorm de mult timp", a acuzat una dintre persoanele aflate în sală.

În total, 153 de chinezi se aflau la bordul avionului de tip Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, în momentul în care acesta s-a "evaporat" de pe radarele civile, la o oră după ce a decolat de la Kuala Lumpur.

După aproape două săptămâni de la dispariţia avionului, unii sunt convinşi, în continuare, că este vorba despre un "complot" pus la cale de Malaysia.

"Puţin contează motivele (dispariţiei avionului), (dar) ar fi posibil ca Guvernul malaysian să-şi uite ura şi propriile interese şi să-i lase pe cei pe care-i iubim să se întoarcă acasă?", a întrebat o mamă plngând, provocând aplauze de susţinere.

Alte rude ale pasagerilor dispăruţi au lansat ipoteze cu privire la un "sabotaj" din motive politice, absolut nefondate, dar care alimentează zvonuri persistente.

O altă ipoteză este ideea că unul dintre cei doi piloţi, Zaharie Ahmad Shah, căruia presa locală îi atribuie legături de rudenie cu fiica vitregă a liderului opoziţiei malaysiene Anwar Ibrahim, ar fi putut să se răzbune pentru condamnarea lui Anwar pentru "sodomie" într-un proces pe care acesta din urmă l-a denunţat drept o "cabală politică".

Acest hotel, Lido, situat în apropiere de aeroportul din Beijing, unde nu au mai ajuns pasagerii, a fost deja scena, în ultimele zile, a unor accese de furie şi acuzaţii. Unele rude ale pasagerilor dispăruţi s-au gândit inclusiv să intre în greva foamei.

Din delegaţia oficială prezentă vineri la Hotelul Lido au făcut parte ambasadorul Malaysiei în China, doi oficiali din cadrul Aviaţiei Civile malaysiene, un reprezentant din partea Guvernului malaysian şi un pilot de Boeing 777.

Australia a relansat joi căutările, anunţând că a detactat posibile bucăţi din Boeing plutind în sudul Oceanului Indian, la o distanţă de aproximativ 2.500 de kilometri sud-vest de oraşul Perth.

Canberra nu era în măsură, vineri seara, să confirme dacă aceste "obiecte" reperate prin satelit erau fragmente din avion.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici