Iranul refuză să trimită în străinătate stocul de uraniu îmbogăţit, linia roşie a regimului

Iranul refuză să trimită în străinătate stocul de uraniu îmbogăţit, a declarat Abbas Araghchi, şeful negociatorilor iranieni în dosarul nuclear, citat duminică de site-ul televiziunii de stat.

542 afișări
Imaginea articolului Iranul refuză să trimită în străinătate stocul de uraniu îmbogăţit, linia roşie a regimului

Iranul refuză să trimită în străinătate stocul de uraniu îmbogăţit, linia roşie a regimului (Imagine: Shutterstock)

"Linia roşie a Iranului în negocieri este îmbogăţirea uraniului (...). Putem discuta despre forma, cantitatea şi nivelul de îmbogăţire (a uraniului), dar trimiterea în străinătate a producţiei noastre (de uraniu) constituie linia noastră roşie", a declarat Araghchi, care urmează să participe marţi şi miercuri, la Geneva, la negocieri în dosarul nuclear cu marile puteri.

Potrivit ultimului raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), publicat la sfârşitul lui august, Iranul deţine 6.774 de kilograme de uraniu îmbogăţit la nivelul de 3,5% şi 186 de kilograme de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20%. Ţara a transformat alte 187 de kilograme de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% în bare de combustibil.

Araghchi a adăugat că echipa de negociatori iranieni "va apăra drepturile Iranului şi nu va da înapoi o iotă în privinţa a ceea ce naţiunea iraniană are dreptul să deţină conform reglementărilor internaţionale".

"Republica islamică a Iranului îşi va folosi toate drepturile pentru a stăpâni tehnologia nucleară civilă, în special îmbogăţirea uraniului", a subliniat el.

Reprezentanţi ai Iranului şi ţărilor care fac parte din Grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) urmează să se întâlnească marţi şi miercuri la Geneva pentru a relansa negocierile în dosarul nuclear, întrerupte din aprilie.

Araghchi a declarat că Iranul îşi va "prezenta planul (...) şi speră să ajungă la un acord într-un termen rezonabil".

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif urmează să participe la şedinţa de deschidere, marţi. Adjunctul ministrului, Araghchi, va conduce ulterior negocierile cu Grupul 5+1.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a multiplicat în ultimele zile intervenţiile în presa europeană, cerând oprirea oricărei activităţi de îmbogăţire a uraniului şi încetarea construirii reactorului de apă grea de la Arak. Israelul şi Occidentul acuză Iranul că vrea să fabrice arma atomică sub protecţia programului nuclear civil. Teheranul a dezminţit întotdeauna acest lucru.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici