ARMISTIŢIU umanitar de 12 ore între Israel şi Hamas, în Fâşia Gaza

Un armistiţiu de 12 ore între Israel şi Hamas a intrat în vigoare sâmbătă, la ora locală 8.00 (8.00, ora României), în Fâşia Gaza, unde aproape 880 de palestinieni au fost omorâţi de către israelieni de la începutul ofensivei.

1109 afișări
Imaginea articolului ARMISTIŢIU umanitar de 12 ore între Israel şi Hamas, în Fâşia Gaza

Israelul şi Hamas au acceptat un armistiţiu umanitar de 12 ore în Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi armata israeliană au anunţat acest armistiţiu limitat după eşecul secretarului de Stat american John Kerry, vineri, la Cairo, de a obţine un armistiţiu pe o perioadă mai lungă între beligeranţi.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, un oficial din cadrul Hamas, la putere în Fâşia Gaza, a declarat pentru AFP că mişcarea a acceptat să respecte această "pauză", după 18 zile de conflict, în care au fost ucişi, de asemenea, 37 de militari israelieni.

Un pic mai târziu, armata israeliană a confirmat că va respecta şi ea armistiţiul, avertizând în acelaşi timp că va riposta în cazul unor atacuri asupra militarilor sau civililor israelieni.

Totodată, eforturile diplomatice continuă. La Paris urmează să aibă loc sâmbătă, începând de la ora locală 11.00 (12.00, ora României), o reuniune internaţională asupra situaţiei, la care participă miniştri de Externe din principalele ţări implicate.

În afară de Kerry, care a sosit la Paris în noaptea de vineri spre sâmbătă, la reuniune urmează să participe şefii diplomaţiilor francez, britanic, german, italian, din Qatar, Turcia şi UE.

"Cadrul fundamental" al unui armistiţiu pe termn lung a fost stabilit, a dat asigurări vineri seara secretarul de Stat american, evocând puncte de "terminologie" rămase de "reglat".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici