Israelul amână un proiect de colonizare, pe fondul obiecţiilor exprimate de SUA

O comisie israeliană a decis, luni, amânarea pe termen nedeterminat a unui proiect major de construcţii într-o zonă situată la nord de Ierusalim, în Cisiordania, pe fondul criticilor vehemente ale Autorităţii Palestiniene, ale Statelor Unite şi Uniunii Europene.

618 afișări
Imaginea articolului Israelul amână un proiect de colonizare, pe fondul obiecţiilor exprimate de SUA

Sursa foto: profimedia

Comisia de Planificare din Districtul Ierusalim a dispus amânarea proiectului care prevede construcţia a 9.000 de locuinţe israeliene în zona Atarot/Qalandiya, la nord de Ierusalim, cerând un studiu privind impactul asupra mediului. Amânarea nu prevede niciun termen nou, dar, conform estimărilor, evaluarea ar urma să dureze până la un an.

Potrivit unor oficiali citaţi de cotidianul The Times of Israel, amânarea a fost decisă în contextul în care Guvernul israelian a transmis Statelor Unite că proiectul nu va avansa.

Comisia de Planificare a Consiliului Municipal din Ierusalim aprobase recent planul care prevede construcţia a 9.000 de locuinţe în zona Atarot, la nord de Ierusalim, în apropierea taberei de refugiaţi Qalandiya şi a oraşului palestinian Ramallah.

Autoritatea Palestiniană a reacţionat vehement faţă de noua iniţiativă. "Acest plan de construcţie a unei colonii are rolul de a separa Ierusalimul de comunităţile noastre palestiniene, în scopul de a israeliza aceste zone, de a le iudaiza şi a le anexa. Cerem Statelor Unite şi altor puteri să intervină imediat pentru a opri aceste proiecte de colonizare", a comunicat Ministerul palestinian de Externe.

Departamentul de Stat a criticat constant activităţile israeliene de colonizare. "Noi am avut poziţii clare la nivel public şi privat despre activităţile de colonizare şi anexare. Ne opunem acţiunilor unilaterale care ar afecta soluţia coexistenţei a două state", a declarat în octombrie Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Şi Uniunea Europeană a criticat vehement activităţile israeliene de colonizare în Cisiordania, avertizând că sunt periclitate perspectivele potenţialei soluţii a coexistenţei a două state în conflictul israelo-palestinian.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici