Italia "se întreabă dacă este util să rămână" în Afganistan, afirmă Silvio Berlusconi

Şeful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, a declarat că ţara sa "se întreabă dacă este util să rămână" în Afganistan, la câteva ore după anunţul decesului unui soldat, într-un atac care a vizat un avanpost italian, în nord-vestul Afganistanului.

26 afișări
Imaginea articolului Italia "se întreabă dacă este util să rămână" în Afganistan, afirmă Silvio Berlusconi

Italia "se întreabă dacă este util să rămână" în Afganistan, afirmă Silvio Berlusconi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Berlusconi a mai afirmat că Guvernul examinează "o strategie pentru retragerea tinerilor" soldaţi italieni din Afganistan.

Partidul Democrat, principala formaţiune de opoziţie, a criticat aceste declaraţii, făcute după o reuniune la Roma între parlamentari şi avocaţi ai lui Berlusconi, vizat de un scandal sexual denumit Rubygate.

"Trebuie să ne întrebăm cu privire la sensul, durata şi natura prezenţei noastre în Afganistan, în instanţele adecvate, respectiv în Parlament", a subliniat Emanuele Fiano, responsabil cu securitatea şi apărarea în PD.

El a cerut Guvernului, "dacă şi-a schimbat opinia privind misiunea, să vină să o spună în şedinţa plenară", apreciind că formularea unor "îndoieli, în timp ce camarazii lui Luca Sanna rămân pe frontul afgan să-şi rişte viaţa în fiecare zi, nu este serios".

Soldatul Luca Sanna a murit din cauza rănilor suferite, marţi, după ce a fost rănit la cap, iar un coleg al său a fost rănit la umăr, în timpul unui atac împotriva avanpostului lor, în zona Bala Murghab.

Conform ministrului Apărării, Ignazio La Russa, acesta a fost "ucis de un terorist care purta uniforma unui soldat afgan". Atacatorul "s-a apropiat de cei doi soldaţi italieni folosind un pretext, apoi a deschis focul asupra celor doi şi a fugit", a explicat ministrul.

Prezentând aceste explicaţii, La Russa a afirmat că "validitatea motivelor care determină continuarea misiunii nu este pusă în discuţie", dar a adăugat că examinează "de la caz la caz condiţiile în care pot opera militarii" italieni.

Acest deces ridică la 36 numărul italienilor morţi în Afganistan începând din 2004. Italia a mobilizat aproape 4.000 de militari în această ţară, în cadrul forţei internaţionale ISAF.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici