Japonia vrea să mobilizeze militari pe insule din apropierea arhipelagului Senkaku, disputat cu China

Japonia intenţionează să înfiinţeze avanposturi militare pe mici insule din sudul extrem al teritoriului său, nu departe de arhipelagul aflat în dispută cu China, scrie în ediţia de luni un important ziar japonez.

350 afișări
Imaginea articolului Japonia vrea să mobilizeze militari pe insule din apropierea arhipelagului Senkaku, disputat cu China

Japonia vrea să mobilizeze militari pe insule din apropierea arhipelagului Senkaku, disputat cu China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit ziarului Yomiuri Shimbun, care citează surse anonime de la Ministerul Apărării, 350 de militari ar putea să fie staţionaţi până în 2018 pe trei insule mici situate în apropierea arhipelagului Senkaku, revendicat de China sub numele de Diaoyu.

Potrivit acestor surse, ar putea fi vorba despre insulele Amamio, Miyako şi Ishigaki, situate la o distanţă cuprinsă între 120 şi 150 de kilometri de arhipelagul revendicat de Beijing.

Secretarul general al Guvernului, Yoshihide Suga, fără să confirme alegerea celor trei insule, a anunţat că Tokyo a decis să-şi consolideze prezenţa militară în sud-vestul teritoriului.

Cu excepţia Insulei Okinawa, pe care se află şi importante baze militare americane, Japonia nu are practic nicio prezenţa militară în regiune, iar China este tot mai insistentă în revendicări teritoriale maritime.

Relaţiile între Beijing şi Tokyo, primele două puteri economice asiatice, sunt afectate de un an şi jumătate de un diferend teritorial în Marea Chinei de Est şi dispute legate de istorie.

Situate în Marea Chinei de Est, la 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi 400 de kilometri vest de Okinawa (sudul Japoniei), Insulele Senkaku sunt administrate de către Japonia, dar sunt revendicate de către China.

Atunci când Tokyo a naţionalizat aceste insule, în septembrie 2012, manifestaţii antijaponeze, unele violente, au avut loc în numeroase oraşe chinezeşti, iar de atunci Beijingul trimite în mod regulat nave în zonă. Prezenţa unor nave din ambele ţări în regiune alimentează temeri cu privire la producerea unui eventual incident armat între cele două puteri asiatice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici