Jaroslaw Kaczynski se îndoieşte că trupul înhumat la Cracovia este al fratelui său

Liderul opoziţiei conservatoare poloneze, Jaroslaw Kaczynski, şi-a exprimat luni îndoiala că trupul neînsufleţit înmormântat la panteonul naţional din Cracovia este al fratelui său, fostul preşedinte Lech Kaczynski, decedat în aprilie în catastrofa aeriană de la Smolensk, relatează AFP.

26 afișări
Imaginea articolului Jaroslaw Kaczynski se îndoieşte că trupul înhumat la Cracovia este al fratelui său

Jaroslaw Kaczynski se îndoieşte că trupul înhumat la Cracovia este al fratelui său (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu ascund faptul că am recunoscut trupul fratelui meu la aeroportul" din Smolensk, la câteva ore după accident, a declarat Jaroslaw Kaczynski.

"Dar când am văzut trupul depus într-un sicriu în Polonia, această persoană nu semăna deloc cu fratele meu. Mi s-a spus că era corpul lui", a afirmat el.

Jaroslaw Kaczynski a precizat că nu a luat încă o decizie privind o eventuală cerere de exhumare a rămăşiţelor fratelui său, care să îi permită să verifice identitatea corpului înmormântat la catedrala Wavel din Cracovia, alături de regi şi alte figuri eminente din istoria Poloniei.

De la catastrofa aeriană care a costat viaţa fratelui său şi a altor 95 de persoane, printre care înalţi oficiali politici şi militari polonezi, Jaroslaw Kaczynski continuă să afirme că Guvernul liberal polonez este responsabil "politic şi moral" de acest accident.

Partidul lui Jaroslaw Kaczynski a format un grup parlamentar de analiză pentru a elucida cauzele catastrofei, fără a exclude ipoteze precum o crimă sau un atac terorist.

Jaroslaw Kaczynski atacă Guvernul lui Donald Tusk pentru că a permis Rusiei să conducă ancheta privind acest accident.

Varşovia a salutat mai întâi cooperarea Rusiei, dar apoi o polemică a izbucnit în Polonia privind lacunele anchetatorilor ruşi şi lentoarea cu care Moscova transmitea Poloniei documentele legate de anchetă.

Premierul polonez, Donald Tusk, a considerat vineri drept "inacceptabil" un proiect de raport remis Poloniei de Comitetul interguvernamental de aviaţie rusă (MAK).

Avionul prezidenţial polonez Tupolev 154 s-a prăbuşit la 10 aprilie în timp ce încerca să aterizeze la Smolensk, în condiţii de ceaţă densă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici