Jihadiştii identificaţi ca având legături cu atacurile de la Paris şi Bruxelles

Peste 30 de persoane - comandouri, organizatori, susţinători logistici, presupuşi complici - au fost identificate până acum ca având legături cu atacurile din noiembrie de la Paris, iar mai multe sunt suspectate că au participat la atacurile de marţi de la Bruxelles, relatează AFP online.

1536 afișări
Imaginea articolului Jihadiştii identificaţi ca având legături cu atacurile de la Paris şi Bruxelles

Jihadiştii identificaţi ca având legături cu atacurile de la Paris şi Bruxelles

Trei comandouri, 9 bărbaţi, inclusiv un "organizator", toţi morţi

COMANDOUL DE LA TERASE

Trei atacatori cu legături cu comuna Molenbeek de la Bruxelles deschid focul asupra unor terase şi restaurante pariziene şi omoară 39 de oameni:

- ABDELHAMID ABAAOUD
Un reprezentant al jihadiştilor francofoni din cadrul grupării Statul Islamic (SI), cu dublă cetăţenie belgiană şi marocană, în vârstă de 28 de ani, este prezentat ca "unul dintre organizatorii" masacrelor, implicat de asemenea în mai multe atentate dejucate în Franţa. El este ucis într-un asalt al forţelor speciale, pe 18 noiembrie, la Saint-Denis, la nord de Paris.

- CHAKIB AKROUH
În vârstă de 25 de ani, cu dublă cetăţenie belgiană şi marocană, se detonează în timpul asaltului forţelor speciale la Saint-Denis.

- BRAHIM ABDESLAM
Un francez rezident în Belgia, în vârstă de 31 de ani, fratele lui Salah, se detonează într-un restaurant.

COMANDOUL DE LA BATACLAN

Trei francezi care poartă centuri explozive, înarmaţi cu puşti de tip Kalaşnikov, omoară 90 de oameni în această sală de spactacol. Ei mor cu toţii în sală:

- SAMY AMIMOUR
În vârstă de 28 de ani, născut în zona periferiei pariziene, pleacă în Siria în 2013.

- OMAR ISMAÏL MOSTEFAÏ
În vârstă de 29 de ani, născut în zona periferiei pariziene, pe numele căruia exista o fişă pentru radicalizare din 2010, se duce la rândul său în Siria.

- FOUED MOHAMED-AGGAD
În vârstă de 23 de ani, membru al unui grup de prieteni din Strasbourg (est) plecaţi în Siria.

COMANDOUL DE LA STADE DE FRANCE

Trei kamikaze se aruncă în aer, în apropiere de stadion, şi omoară o persoană:

- BILAL HADFI
Un francez rezident în Belgia, în vârstă de 20 de ani, care a fost în Siria.

- DOI BĂRBAŢI CU FALSE PAŞAPOARTE SIRIENE, prezentaţi drept irakieni de către SI.

- Salah Abdeslam, un presupus logistician
Un francez, în vârstă de 26 de ani, fratele lui Brahim şi prietenul lui Abaaoud, el a fost arestat pe 18 martie la Molenbeek. Este suspectat că i-a transportat pe kamikaze la Stade de France şi le-a spus anchetatorilor belgieni că voia să se detoneze, dar a "dat înapoi".

- Fraţii Clain, "vocea" revendicării SI
Fabien, în vârstă de 37 de ani, considerat un adevărat "pilon" al mişcării jihadiste de la Toulouse (sud-vest), a înregistrat mesajul prin care SI revendica atacurile. Vocea fratelui său, Jean-Michel, a fost identificată în înregistrare.

COMPLICI ŞI PRESUPUŞI SUSŢINĂTORI

- NAJIM LAACHRAOUI, alias SOUFIANE KAYAL - căutat
Unul dintre presupuşii artificieri şi coordonatori ai atacurilor de la Paris, în vârstă de 24 de ani. ADN-ul său a fost găsit pe material exploziv în faţa Stade de France şi în Bataclan, dar şi în ascunzători din Belgia.

- KHALID şi IBRAHIM EL BAKRAOUI - morţi
Aceşti fraţi ar reprezenta altă legătură între masacrele de la Bruxelles şi Paris. Ei au participat la atacurile sinucigaşe de marţi, la Bruxelles.
Khalid, un belgian în vârstă de 27 de ani, este suspectat că a închiriat, sub un nume fals, o ascunzătoare folosită de comandouri înainte de atacurile de la Paris şi o ascunzătoare pentru Salah Abdeslam.

- MOHAMED BELKAID, alias SAMIR BOUZID - ucis la Molenbeek pe 15 martie
El i-ar fi oferit un ajutor logistic lui Abaaoud şi este suspectat, de asemenea, că s-ar fi aflat în legătură cu atacatori din seara de 13 noiembrie.

- MOHAMED ABRINI - căutat
Cu dublă cetăţenie belgiană şi marocană, în vârstă de 31 de ani, el se afla într-o maşină dintr-un convoi care îi aducea pe atacatori din Belgia către Paris pe 12 noiembrie.

- ABID ABERKAN - arestat
L-a ascuns pe Salah Abdeslam la Molenbeek, unde cei doi au fost capturaţi vineri. Cu o zi înainte el a purtat sicriul fratelui său Brahim.

- AHMED DAHMANI - arestat în Turcia
Un belgian de origine marocană arestat în timpul unei presupuse plecări în Siria. El este suspectat că a ajutat la reperarea ţintelor atacurilor.

- GELEL ATTARD - arestat în Maroc
Suspectat că are "legături directe" cu autorii atacurilor, el s-ar fi dus în Siria împreună cu unul dintre atacatorii sinucigaşi de la Stade de France.

- HASNA AITBOULAHCEN - ucisă pe 18 noiembrie la Saint-Denis
O franceză, în vârstă de 26 de ani, vara lui Abaaoud, pe care l-a ajutat după atacuri.

- JAWAD BENDAOUD, cel care a oferit o chirie la Saint-Denis - arestat
El i-a furnizat cazare lui Abaaoud. Unul dintre apropiaţii săi, MOHAMED SOUMAH, a fost de asemenea încarcerat.

- MOHAMED AMRI şi HAMZA ATTOU - arestaţi în Belgia
Ei l-au adus pe Salah Abdeslam la Bruxelles după atacuri.

- ALI OULKADI - arestat în Belgia
El l-a condus pe Salah Abdeslam în Bruxelles la o zi după atacuri.

ALTE PERSOANE ARESTATE

- Zakaria J., arestat în ianuarie la Molenbeek şi prezentat ca un apropiat al lui Abaaoud.

- De asemenea inculpaţi în Belgia: Lazez Abraimi (urme de sânge şi arme au fost descoperite în vehiculul său); Abdeilah Chouaa; Mohamed Bakkali; Samir Z. şi Pierre N. - doi apropiaţi ai lui Bilal Hadfi; Adboullah C. - care a discutat în mai multe rânduri la telefon cu Hasna Aitboulahcen.

- Zouhir Mehdaoui, alt apropiat al lui Abaaoud, arestat pe 27 februarie în Algeria.

- Un algerian în vârstă de 28 de ani şi un pakistanez în vârstă de 34 de ani, arestaţi pe 10 decembrie într-un centru de refugiaţi în Austria. Ei au debarcat în Grecia pe 3 octombrie, cu un grup în care s-au infiltrat doi atacatori de la 13 noiembrie. În telefonul mobil al algerianului s-a găsit un număr de telefon identic cu cel al telefonului găsit în buzunarul unuia dintre atacatorii de la Stade de France.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici