Joe Biden a discutat cu Xi Jinping despre îngrijorarea reală provocată de zona de identificare aeriană

Vicepreşedintele Statelor Unite Joe Biden a declarat joi la Beijing că a discutat cu preşedintele chinez Xi Jinping despre "îngrijorarea reală" provocată în Asia de Est de "zona de identificare aeriană" (ZAI) în cadrul apărării instaurate de China.

274 afișări
Imaginea articolului Joe Biden a discutat cu Xi Jinping despre îngrijorarea reală provocată de zona de identificare aeriană

Xi Jinping si Joe Biden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Recenta şi brusca anunţare de către China a instaurării noii sale zone de identificare în cadrul apărării aeriene a provocat, fără îndoială, o înregijorare reală în regiune", a declarat numărul doi american la o reuniune cu oameni de afaceri.

"Am fost foarte deschis şi am prezentat poziţia fermă şi aşteptările noastre (pe această temă) în cursul discuţiilor pe care le-am purtat cu preşedintele Xi" Jinping, a adăugat Biden.

Întâlnirea de miercuri între Joe Biden şi Xi Jinping a durat aproximativ patru ore, cu mult peste perioada alocată în program.

Potrivit unui oficial de la Casa Albă, oficiali americani au afirmat, în cursul discuţiilor, că aşteaptă de la Beijing măsuri concrete care să conducă la detensionarea regiunii.

Poziţia Washingtonului, care nu a recunoscut noua zonă creată de către autorităţile chineze, a fost reiterată, a adăugat, sub protecţia anonimatului, acest oficial de rang înalt.

China a instaurat în mod unilateral, pe 23 noiembrie, o "zonă de identificare a apărării aeriene" asupra unei mari părţi din Marea Chinei de Est. Acest spaţiu înglobează Insulele Senkaku, un arhipelag administrat de Japonia dar revendicat de China sub numele Diaoyu.

Acest lucru a declanşat o adevărată furtună diplomatică în rândul anumitor vecini ai Chinei. Washingtonul, Tokyo şi Seulul au trimis pe rând avioane militare în zona controversată, transmiţând astfel mesajul că refuză să o accepte.

După ce a insistat marţi, la Tokyo, asupra alianţei dintre Statele Unite şi Japonia, Joe Biden urmează să plece joi la Seul, alt aliat important al Washingtonului în regiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici