Joe Biden va vorbi la telefon cu Xi Jinping. Cei doi lideri vor discuta despre invazia Rusiei în Ucraina

  • Preşedintele american Joe Biden este aşteptat să-i spună vineri preşedintelui chinez Xi Jinping că Beijingul va plăti dacă va sprijini operaţiunile militare ale Rusiei în Ucraina, un avertisment care vine într-un moment în care conflictul dintre cele două naţiuni se adânceşte.
  • Biden şi Xi vor vorbi la telefon, programat pentru ora 15:00(ora României), iar Washingtonul a ameninţat deja oficialii guvernamentali chinezi de nivel inferior, în privat şi în public, că un sprijin mai mare pentru Rusia riscă izolarea Beijingului.
2418 afișări
Imaginea articolului Joe Biden va vorbi la telefon cu Xi Jinping. Cei doi lideri vor discuta despre invazia Rusiei în Ucraina

"China va purta responsabilitatea pentru orice acţiune pe care o va întreprinde pentru a sprijini agresiunea Rusiei şi nu vom ezita să impunem costuri", a declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken. "Suntem îngrijoraţi de faptul că ei iau în considerare posibilitatea de a ajuta direct Rusia cu echipamente militare pe care să le folosească în Ucraina", a spus el. China a negat astfel de planuri.

Invazia Rusiei în Ucraina, aflată acum în a patra săptămână, a ucis sute de civili, a redus la ruine zone ale oraşelor şi a declanşat o criză umanitară, în timp ce milioane de oameni fug din ţară, potrivit Reuters.

Oficialii americani privesc din ce în ce mai mult relaţiile cu Beijingul prin prisma concurenţei inerente, chiar dacă doresc să evite un "război rece" sau o confruntare directă între puterile rivale.

Washingtonul consideră că statul chinez se apropie şi mai mult de Rusia după ce Xi şi preşedintele rus Vladimir Putin au anunţat luna trecută un parteneriat strategic "fără limite". China a refuzat să condamne acţiunea Rusiei în Ucraina sau să o califice drept invazie şi a cenzurat conţinutul online din China care este pro-occidental sau nefavorabil Rusiei.

Beijingul, deşi a declarat că recunoaşte suveranitatea Ucrainei, a mai spus că Rusia are preocupări legitime în materie de securitate care ar trebui abordate şi a îndemnat la o soluţie diplomatică a conflictului.

În timp ce administraţia Biden a ameninţat cu contramăsuri nespecificate în cazul în care China ajută efortul Rusiei în Ucraina, oficialii au devenit mai resemnaţi în faţa acestei probabilităţi. Ţintirea Beijingului cu tipul de sancţiuni economice extinse impuse Rusiei ar avea consecinţe potenţial nefaste pentru Statele Unite şi pentru întreaga lume, în condiţiile în care China este a doua cea mai mare economie şi cel mai mare exportator.

Întâlnirea de şapte ore care a avut loc luni la Roma între consilierii de nivel inferior ai lui Biden şi Xi au fost descrise ca fiind "dure" şi "intense" de către oficiali.

Moscova a negat că a cerut Chinei asistenţă militară, iar Ministerul chinez de Externe a calificat ideea drept "dezinformare".

Ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov, a declarat săptămâna aceasta că ţara se bazează pe China pentru a o ajuta să reziste la lovitura dată economiei sale de sancţiunile occidentale punitive care au ca scop izolarea economiei ruseşti de restul lumii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici