John Kerry şi-a început turneul în Asia, în contextul tensiunilor cu regimul de la Phenian

Secretarul de Stat american John Kerry şi-a început miercuri turneul în Asia, având printre principalele subiecte de discuţie tensiunile cu Phenianul, schimbările climatice şi criza din Marea Chinei de Est.

78 afișări
Imaginea articolului John Kerry şi-a început turneul în Asia, în contextul tensiunilor cu regimul de la Phenian

Secretarul de Stat american John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest turneu, al cincilea de acest tip în regiune, va începe cu o vizită la Seul şi va dura până pe 18 februarie.

Kerry a declarat în Alaska, unde a făcut o escală şi s-a întâlnit cu jurnalişti, că va încerca să obţină din partea Beijingului asigurări cu privire la soluţionarea conflictului din apele teritoriale ale Mării Chinei de Est. Totodată, el va îndemna Phenianul să ia "măsuri concrete" în domeniul nuclear, pentru a demonstra comunităţii internaţionale seriozitatea intenţiilor sale.

"Comunitatea internaţională deja de mai mult timp nu are încredere în cuvintele Coreei de Nord", a afirmat Kerry.

Tensiunile cu Phenianul s-au intensificat din cauza cazului lui Kenneth Bae, un american deţinut în Coreea de Nord de peste un an, care fost trimis într-un lagăr de muncă după o lungă perioadă de spitalizare.

Kenneth Bae a fost condamnat în mai 2013 la 15 ani de închisoare pentru că a încercat să "răstoarne" regimul, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene KCNA. Originar din Coreea de Nord, el a fost arestat la 3 noiembrie 2012 în oraşul portuar Rason (nord-est), cu toate că deţinea o viză turistică, din motive neclare.

Phenianul afirmă că americanul Kenneth Bae, al cărui nume coreean este Pae Jun-ho, este un activist creştin evanghelic, trimis în China în perioada 2006-2012 cu scopul de a organiza "bazele complotului" şi de a-i încuraja pe nord-coreeni să "comită acte ostile care să îndepărteze Guvernul, purtând totodată o campanie de defăimare".

Kerry urmează să sosească în Coreea de Sud în a doua zi după o întâlnire a delegaţiilor de la Phenian şi Seul, prima la un nivel atât de înalt din ultimii ani.

Temele abordate în cadrul reuniunii celor două Corei nu au fost precizate, însă ele se referă la "subiecte importante", precum reluarea programului reuniunilor familiilor despărţite de Războiul Coreei (1950-1953), a anunţat marţi Ministerul sud-coreean al Unificării.

Începând de vineri, Kerry de va afla la Beijing, un apropiat la Phenianului, urmând să discute despre situaţia din Coreea de Nord, revendicările teritoriale ale Chinei şi despre schimbările climatice.

Secretarul de Stat american îşi va încheia călătoria în Abou Dhabi, unde Siria şi procesul de pace israelo-palestinian vor fi printre principalele teme de discuţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici