John Kerry: SUA sunt pregătite să accepte o implicare constructivă a Iranului în problema siriană

Secretarul de Stat american John Kerry a dat asigurări, duminică, că Statele Unite vor accepta o implicare constructivă a Iranului în cadrul viitoarei conferinţe de pace Geneva II privind Siria.

126 afișări
Imaginea articolului John Kerry: SUA sunt pregătite să accepte o implicare constructivă a Iranului în problema siriană

John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noi am fi bucuroşi ca Iranul să fie constructiv", a declarat Kerry pentru jurnalişti în cursul unei vizite la Ierusalim.

"Toată lumea ar fi bucuroasă ca Iranul să fie constructiv" în cadrul conferinţei Geneva II privind Siria, a adăugat el, îndemnând Teheranul să coopereze pe deplin cu comunitatea internaţională în acest dosar, dar şi în cel privind programul său nuclear controversat.

Statele Unite au denunţat în repetate rânduri sprijinul militar oferit de Republica Islamică preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi mişcării şiite libaneze Hezbollah, care luptă alături de regimul de la Damasc împotriva rebeliunii.

"Ei ar putea să contribuie în marja (conferinţei)?", s-a întrebat şeful diplomaţiei americane, evocând o participare a misiunii diplomatice iraniene la Geneva.

"Aceasta va fi stabilită de secretarul general (al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon) şi intenţiile Iranului", a continuat Kerry.

Regimul de la Damasc insistă în privinţa participării Iranului la conferinţa care urmează să aibă loc la Montreux, în Elveţia, la iniţiativa Statelor Unite şi Rusia, cu scopul de a găsi o soluţie pentru încheierea conflictului care s-a soldat cu peste 130 de morţi în mai puţin de trei ani, potrivit bilanţului unui ONG sirian.

El se opune, în schimb, participării Arabiei Saudite, care sprijină opoziţia. Principala coaliţie din cadrul opoziţiei siriene a anunţat că va boicota reuniunea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici