Kievul afirmă că 4.000 de militari ruşi sunt comasaţi la frontiera Crimeei cu Ucraina

Armata ucraineană a anunţat joi că Rusia a comasat aproximativ 4.000 de militari staţionaţi în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în martie de Rusia, de-a lungul celor 100 de kilometri de "frontieră administrativă" cu Ucraina.

823 afișări
Imaginea articolului Kievul afirmă că 4.000 de militari ruşi sunt comasaţi la frontiera Crimeei cu Ucraina

Kievul afirmă că 4.000 de militari ruşi sunt comasaţi la frontiera Crimeei cu Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Potrivit informaţiilor noastre, aproape toate unităţile militare ruseşti staţionate în partea de nord a Crimeei ocupate - aproximativ 4.000 de militari - au fost comasate la frontiera administrativă cu Ucraina, cu toate echipamentele şi muniţia", a declarat Andrii Lîsenko, un purtător de cuvânt militar.

"Aceste unităţi sunt organizate în mici grupuri tactice" de-a lungul acestei frontiere administrative de aproximativ 100 de kilometri, a adăugat el.

Aceste declaraţii intervin după două zile de la anunţarea de către ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a unei remobilizări a dispozitivului militar al Rusiei în Crimeea, justificate "în mare parte (de) extinderea Districtului Militar (de Sud al Rusiei), în urma integrării Crimeei".

Ministrul a evocat agravarea crizei din Ucraina şi creşterea numărului forţelor străine în apropierea frontierei ruseşti, referindu-se la exerciţiile militare la care participă 15 ţări, inclusiv Statele Unite, în curs începând de luni în vestul Ucrainei.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe şi-a exprimat "preocuparea" puternică în urma acestei declaraţii, acuzând Rusia că încearcă să "destabilizeze situaţia în întreaga regiune".

Potrivit NATO, aproximativ 1.000 de militari ruşi se află în continuare în estul Ucrainei, în timp ce alţi 20.000 rămân comasaţi de-a lungul frontierei ruso-ucrainene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici