Kievul şi separatiştii ucraineni se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului. Poroşenko şi Putin constată că armistiţiul este "în general respectat"

Liderii separatiştilor de la Doneţk, fieful rebelilor din estul Ucrainei, au acuzat sâmbătă forţele guvernamentale că au încălcat armistiţiul intrat în vigoare cu o zi înainte. La rândul său, Kievul a acuzat rebelii proruşi că au tras asupra poziţiilor armatei. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, s-a declarat încrezător că integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei vor rămâne inviolabile. Poroşenko şi Putin constată că armistiţiul este "în general respectat".

1558 afișări
Imaginea articolului Kievul şi separatiştii ucraineni se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului. Poroşenko şi Putin constată că armistiţiul este "în general respectat"

Kievul şi separatiştii ucraineni se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Ieri (vineri), la ora 21.00, au fost mai multe tiruri de rachetă la periferia Doneţkului, precum şi un convoi de armament greu care venea din Zaporijjia", o regiune vecină cu Doneţk, a declarat pentru AFP Vladimir Makovici, un oficial din cadrul Parlamentului separatist. Armistiţiul a intrat în vigoare vineri, la ora 18.00 (18.00 ora României), după un acord încheiat la Minsk între Kiev şi rebeli.

La rândul său, Kievul a acuzat sâmbătă rebelii proruşi că au tras asupra poziţiilor armatei. "Vineri au fost 28 de focuri de armă împotriva poziţiilor forţelor ucrainene, dintre care zece după intrarea în vigoare a armistiţiului", a declarat purtătorul de cuvânt militar ucrainean, Andrii Lisenko, în cursul unei întâlniri cu presa.

Aceste tiruri au avut loc în regiunile Doneţk şi Lugansk, două bastioane ale separatiştilor proruşi, potrivit acestui purtător de cuvânt.

"Forţele din cadrul operaţiunilor antiteroriste respectă cu scrupulozitate ordinul de încetare a focului", a adăugat el.

Kievul şi rebelii proruşi au semnat, vineri, la Minsk un armistiţiu care să pună capăt conflictului care durează de aproape cinci luni în est şi care s-a soldat cu 2.600 de morţi şi jumătate de milion de refugiaţi. Armistiţiul a intrat în vigoare vineri, la ora 18.00 (18.00 ora României).

Poroşenko, încrezător în menţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei

"Sunt gata să lupt pentru ţara mea şi sunt sigur că un număr mare de cetăţeni ucraineni gândesc la fel. Integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa ucraineană vor rămâne aşa cum sunt", a scris Poroşenko pe Facebook, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică de sâmbătă.

"Ucraina face tot posibilul pentru restabilirea păcii", a adăugat el.

"Ucraina ca stat şi eu ca lider al acestui stat facem tot ce este posibil pentru ca pacea să fie restabilită în ţara noastră", a subliniat el.

Poroşenko a afirmat, de asemenea, că este convins că "100 la sută din locuitorii din Donbas vor pacea".

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a ordonat armatei să înceteze ostilităţile în estul ţării vineri, începând cu ora 15.00 GMT (18.00, ora României), după semnarea la Minsk a unui "protocol preliminar" cu rebelii pentru încetarea focului.

El a anunţat anterior, pe contul de Twitter, că Ucraina a semnat, în capitala belarusă, un "protocol preliminar" cu rebelii proruşi.

Petro Poroşenko şi Vladimir Putin constată că armistiţiul este "în general respectat"

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi omologul său rus Vladimir Putin au constatat în cursul unei convorbiri telefonice că armistiţiul semnat vineri este "în general respectat", a anunţat preşedinţia ucraineană, relatează AFP.

"Cei doi şefi de stat au constatat că regimul armistiţiului este în general respectat. Ei au discutat despre măsurile care trebuie luate pentru ca armistiţiul să aibă un caracter durabil", a declarat preşedinţia ucraineană într-un comunicat.

La Moscova, Kremlinul a afirmat că "cele două părţi şi-au exprimat mulţumirea cu privire la faptul că armistiţiul este în general respectat".

În cursul discuţiei telefonice, cei doi preşedinţi au "avut un schimb de opinii în cadrul consultărilor în curs" despre implicaţiile acordului de asociere între Kiev şi Uniunea Europeană pentru membrii Uniunii Vamale formate din fostele republici sovietice.

Ei au discutat, de asemenea, despre problema "livrării de ajutor umanitar locuitorilor din Lugansk şi Doneţk", două bastioane separatiste proruse din estul Ucrainei, teatrul unor lupte cu forţele ucrainene.

Un prim convoi rusesc de ajutor umanitar a traversat deja frontiera ruso-ucraineană la sfârşitul lui august, fără verificări din partea Crucii Roşii sau a unui acord al autorităţilor ucrainene. Kievul a denunţat atunci "o invazie directă".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici