Kim Jong-un, absent la aniversarea partidului unic - VIDEO

Liderul nord-coreean Kim Jong-un, care nu a mai apărut în public de peste o lună, a fost absent la un adevărat pelerinaj marcând crearea partidului unic, alimentând astfel speculaţii despre soarta sa.

2150 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-un, absent la aniversarea partidului unic - VIDEO

Kim Jong-un (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Numărul unu nord-coreean nu figura pe lista demnitarilor care au fost prezenţi la mausoleul care adăposteşte, la Phenian, rămăşiţele tatălui său, Kim Jong-il, şi ale bunicului său, Kim Il-sung, listă publicată de către agenţia oficială de presă KCNA.

O jerbă de flori, pe care se putea citi numele liderului regimului de tip stalinist, a fost depusă la cele două statui ale celor doi Kim, la mausoleul de la Palatul Kumsusan.

Hwang Pyong-so, vicepreşedintele nou ales al Comisiei Naţionale de Apărare, considerat numărul doi al regimului, a fost în schimb prezent la acest pelerinaj, de la care Kim Jong-un nu a lipsit niciodată de când a devenit succesorul tatălui său, în decembrie 2011.

Nepotul lui Kim Il-sung - fondatorul regimului stalinist -, în vârstă de 30 sau 31 de ani, nu a mai apărut la televiziunea de stat de la 3 septembrie.

În iulie, el a fost văzut şchiopătând la marcarea a 20 de ani de la moartea lui Kim Il-sung.

Din cauza acestei lungi absenţe, în Asia circulă tot felul de zvonuri. Ele sunt alimentate în contextul în care ţara este una dintre cele mai izolate şi secrete din lume.

Unele evocă diverse probleme de sănătate: epuizare, gută, glezne rupte, diabet - ipotezele sunt numeroase. Altele vorbesc inclusiv despre o lovitură de stat.

Datele cu încărcătură politică sunt numeroase în Coreea de Nord, dar cea care marchează înfiinţarea Partidului Muncitorilor, partidul unic, de inspiraţie leninistă, este deosebit de importantă.

Presa oficială a recunoscut că numărul unu nord-coreean suferă "o indispoziţie", însă o delegaţie de rang înalt care a efectuat în weekend o vizită la Seul a dat asigurări că acesta nu are nicio problemă de sănătate.

Uneori, cel mai puternic om din Republica Populară Democratică Coreea (RPDC), numele oficial al Coreei de Nord, nu-şi face apariţia timp de mai multe săptămâni.

Dar Kim Jong-un a fost omniprezent în presa oficială de la preluarea puterii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici