Kremlin: Rusia ar putea să joace rolul de garant al armistiţiului dintre Kiev şi separatişti

Rusia ar putea să joace rolul de garant al armistiţiului dintre autorităţile de la Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei, a declarat miercuri Serghei Ivanov, şeful administraţiei prezidenţiale ruse, relatează agenţia rusă Tass în pagina electronică.

402 afișări
Imaginea articolului Kremlin: Rusia ar putea să joace rolul de garant al armistiţiului dintre Kiev şi separatişti

Kremlin: Rusia ar putea să joace rolul de garant al armistiţiului dintre Kiev şi separatişti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă se ajunge la un armistiţiu final, Rusia ar putea să joace rolul de garant. Asemenea practici există în relaţiile internaţionale", a declarat Ivanov într-un interviu pentru ziarul Komsomolskaia Pravda.

Şeful administraţiei prezidenţiale ruse nu a exclus posibilitatea ca ostilităţile să fie reluate în Ucraina, dar a adăugat că speră ca "leadershipul de la Kiev să dea dovadă de judecată".

Ivanov a anunţat că Rusia susţine, începând de miercuri, o soluţionare rapidă a conflictului pe baza planului de pace al preşedintelui rus Vladimir Putin, care a "făcut posibilă oprirea unei confruntări (armate) directe".

Kievul a lansat în aprilie o operaţiune "antiteroristă" în estul Ucrainei, vizând rebeliunea separatistă prorusă. Reprezentanţi ai autorităţilor de la Kiev şi separatiştilor au ajuns la un acord asupra unui armistiţiu pe 5 septembrie, la Minsk, în urma unor negocieri mediate de Moscova şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Acordurile de armistiţiu au la bază, în parte, elemente dintr-un plan de pace prezentat de Putin la începutul lui septembrie. Acest plan în şapte puncte privind stabilizarea Ucrainei includea, între altele, încetarea înaintării militare, retragerea forţelor armate, un schimb de prizonieri, un ajutor umanitar şi o monitorizare internaţională.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici