Legea privind interzicerea adopţiei copiilor ruşii de către americani, adoptată în a treia lectură

Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) a adoptat vineri, în a treia şi ultima lectură, legea privind interzicerea adopţiei copiilor ruşii de către americani.

127 afișări
Imaginea articolului Legea privind interzicerea adopţiei copiilor ruşii de către americani, adoptată în a treia lectură

Legea privind interzicerea adopţiei copiilor ruşii de către americani, adoptată în a treia lectură (Imagine: Shutterstock)

Adoptat de către deputaţii Dumei de Stat cu 420 de voturi pentru, şapte împotrivă şi o abţinere, textul de lege este un răspuns faţă de promulgarea "listei Magniţki" în Statele Unite, care sancţionează oficiali ruşi vinovaţi de încălcări ale drepturilor omului.

Textul, care mai trebuie să fie adoptat de Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) şi promulgată de către preşedintele Vladimir Putin, poartă numele Dima Iakovlev, un copil rus care a murit în Statele Unite în 2008, uitat fiind de către mama sa adoptivă de origine americană în maşină pe o vreme caniculară.

Şi alte cazuri de copii maltrataţi de către părinţii adoptivi americani au fost mediatizate în ultimii ani în Rusia.

Propunerea de lege a provocat numeroase critici în Rusia, inclusiv din partea ministrului Educaţiei Dmitri Livanov şi ministrului de Externe Serghei Lavrov.

Preşedintele Vladimir Putin, care a calificat drept un "act neprietenos" adoptarea "listei Magniţki", a apreciat joi drept "potrivită" intenţia Dumei de Stat de a interzice adopţia copiilor ruşi de către americani.

Preşedintele american Barack Obama a promulgat vineri "legea Magniţki" care interzice intrarea pe teritoriul Statelor Unite şi prevede confiscarea activelor unor oficiali ruşi implicaţi în cazul decesului în timpul detenţiei a juristului rus Serghei Magniţki, cu scopul de a preveni viitoare încălcări ale drepturilor omului.

Serghei Magniţki a murit în detenţie în 2009, fiind victimă a violenţelor şi lipsei de îngrijiri medicale. El a fost arestat pentru că a denunţat o fraudă financiară pusă la cale de către oficiali din cadrul Ministerului rus de Interne. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici