Libia arestează zeci de cetăţeni străini, acuzaţi de tentativă de destabilizare a ţării

Autorităţile libiene au anunţat că au arestat zeci de cetăţeni străini, în majoritate din ţări arabe, care făceau parte dintr-o reţea având misiunea de a destabiliza ţara, a anunţat, sâmbătă, agenţia de presă oficială JANA.

26 afișări
Imaginea articolului Libia arestează zeci de cetăţeni străini, acuzaţi de tentativă de destabilizare a ţării

Libia arestează zeci de cetăţeni străini, acuzaţi de tentativă de destabilizare a ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele câteva zeci de persoane arestate în mai multe oraşe libiene "făceau parte dintr-o reţea străină şi fuseseră antrenate pentru a submina stabilitatea Libiei, securitatea cetăţenilor săi şi unitatea naţională", conform agenţiei JANA, care citează "surse sigure".

Autorităţile libiene au stabilit că persoanele arestate sunt de naţionalitate tunisiană, egipteană, sudaneză, palestiniană, siriană şi turcă, potrivit surselor citate de agenţia libiană.

Suspecţii "au fost acuzaţi pentru incitare la acte de jaf şi sabotaj - incendierea de spitale, bănci, tribunale, închisori, comisariate de poliţie şi poliţie militară, precum şi alte clădiri publice şi proprietăţi private, conform unor programe puse la punct dinainte", precizează JANA.

Agenţia libiană adaugă că "unele oraşe libiene sunt, începând de marţi, teatrul unor acte de sabotaj şi distrugere", iar atacurile planificate de membrii reţelei asupra unor comisariate de poliţie şi poliţie militară aveau ca scop obţinerea de arme.

JANA adaugă că "surse apropiate de ancheta în curs nu exclud ipoteza ca în spatele reţelei să se afle Israelul".

Regimul condus de colonelul Muammar Kadhafi, aflat la putere de patru decenii, este confruntat, începând de marţi, cu proteste de amploare, care tind să se transforme în insurecţie în estul ţării.

Conform unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor surse libiene, cel puţin 65 de persoane au fost ucise în cele cinci zile de proteste, majoritatea victimelor fiind înregistrate la Benghazi, al doilea oraş al Libiei şi bastion al opoziţiei, situat la 1.000 de kilometri est de Tripoli. Un bilanţ publicat de organizaţia Human Rights Watch indica sâmbătă dimineaţă mai mult de 80 de victime de la declanşarea protestelor din Libia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici