Manevre NAVALE de amploare în GOLFUL PERSIC. Iranul avertizează împotriva unor acte provocatoare

Iranul a avertizat marţi împotriva unor "acte provocatoare" în Golf, unde, în această săptămână, au început manevre navale la care participă 41 de ţări, sub egida Flotei a 5-a americane, stabilite în Bahrain.

1072 afișări
Imaginea articolului Manevre NAVALE de amploare în GOLFUL PERSIC. Iranul avertizează împotriva unor acte provocatoare

Manevre NAVALE de amploare în GOLFUL PERSIC. Iranul avertizează împotriva unor acte provocatoare (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

"Stabilitatea şi securitatea în Golful Persic sunt foarte importante pentru noi (..) Noi supraveghem toate acţiunile şi cerem tuturor ţărilor prezente în regiune să evite acte provocatoare", a declarat Ramin Mehmanparast, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, în timpul unei conferinţe de presă săptămânale.

Exerciţiile, care se vor desfăşura până la 30 mai, "sunt cele mai largi manevre de acest tip în regiune", a subliniat Flota a 5-a luni, într-un comunicat.

Aceste manevre (IMCMEX) includ operaţiuni defensive vizând să "protejeze comerţul internaţional", exerciţii antimine şi operaţiuni de securitate maritimă, potrivit comunicatului. Manevre asemănătoare au fost efectuate şi anul trecut, tot sub egida Flotei a 5-a.

"Suntem bucuroşi să vedem că peste 40 de ţări ni s-au alăturat" pentru exerciţii vizând să "amelioreze capacităţile internaţionale de a păstra libertatea căilor de navigaţie" mondiale, a declarat viceamiralul John W. Miller, comandantul Flotei a 5-a.

Ţările participante au început luni exerciţii, iar manevrele navale vor începe săptămâna următoare, cu participarea a 35 de nave, inclusiv USS Ponce, şi 18 submarine fără echipaj.

La rândul său, Teheranul a început marţi "exerciţii de deminare la est de Strâmtoarea Ormuz, în Marea Oman", utilizând un nou sistem de deminare, a anunţat agenţia Fars.

În trecut, Iranul a ameninţat în numeroase rânduri că va bloca Strâmtoarea Ormuz, pe unde tranzitează o treime din traficul maritim petrolier mondial, dacă va fi atacat sau dacă interese iraniene vitale s-ar afla în joc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici