Manifestaţii la New York pro şi contra unei intervenţii militare în Siria

Sute de persoane au manifestat în mod zgomotos joi seara în Times Square, la New York, exprimându-şi opoziţia faţă de orice intervenţie în Siria.

545 afișări
Imaginea articolului Manifestaţii la New York pro şi contra unei intervenţii militare în Siria

Manifestaţii la New York pe tema intervenţiei în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestanţii, apărărtori ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad, dar şi americani care nu suportă ideea unui nou război, s-au adunat joi după-amiaza în celebra piaţă, printre turişti.

"USA, NATO, nu vă atingeţi de Siria!", au scandat ei, unii purtând portrete ale lui Bashar al-Assad.

Khaldon Makhoul, în vârstă de 43 de ani, un medic sirian venit în Statele Unite în urmă cu 17 ani, agita o pancartă pe care se putea citi "Siria = Irak. Aceleaşi minciuni".

"Este încă o minciună, iar mulţi oameni vor muri degeaba", a declarat el pentru AFP. "Unde sunt armele chimice? Noi nu le-am găsit", a spus el.

Alţi sirieni creştini - purtând steagul în roşu, negru şi alb al ţării lor - îşi apărau de asemenea preşedintele, afirmând că acuzaţiile potrivit cărora ar fi folosit arme chimice împotriva poporului sunt o minciună.

Ei preferă să denunţe "terorişti" şi actori externi.

O americană, Sharon Eolis, era tot atât de nemulţumită. "Acelaşi lucru s-a întâmplat în Irak", a subliniat ea, amintind afirmaţiile americane cu privire la arme de distrugere în masă avansate cu scopul inavadării Irakului în 2003. "Eu cred că Statele Unite nu au niciun drept să se ducă în Siria", insistă ea.

Un profesor pensionar, Robert Shainwald, s-a pronunţat, de asemenea, împotriva oricărei intervenţii americane. "Nu vreau ca această ţară să se lanseze într-un nou război. Oamenii au întotdeauna de pierdut", subliniază el.

Departe de manifestanţi, Jose Martinez, deghizat pentru turişti în Spiderman, este de altă părere, îndemnându-i pe conducătorii ţării sale "Mergeţi. Oamenii mor acolo, nu au puterea să oprească acest lucru".

La o stradă distanţă, susţinători ai opoziţiei siriene au venit şi ei să manifesteze, scandând "Al-Aassad este un terorist, al-Assad este Hitler".

Un şofer originar din Damasc, Nezar Yabroudi, purta un panou cu fotografii în care apar sute de copii morţi în atacuri chimice, pe care se putea citi "Domnule preşedinte, aveţi nevoie de alte probe?".

Casa Albă a anunţat joi că Barack Obama va lua o decizie cu privire la Siria conform intereselor Statelor Unite, după respingerea de către Parlamentul britanic a unei moţiuni pe tema unei intervenţii contra Damascului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici