Marea lecţie a războiului din Ucraina: "lumea ar fi fost un loc groaznic fără Statele Unite ale Americii"

  • Publicistul ilustrează cât de sumbră şi brutală ar putea fi o lume post-americană - o Ucraina abandonată, cedată rapid invaziei dictatorului Vladimir Putin.
  • Din fericire, războiul din Ucraina a oferit şi un studiu de caz oportun despre cât de puternică şi eficientă poate fi o America angajată să apere lumea liberă.
  • Performanţa generală a fost destul de bună, ajutând Ucraina să prospere într-un război în care putea să nu supravieţuiască şi demonstrând că lumea nu va fi multipolară în curând.
9630 afișări
Imaginea articolului Marea lecţie a războiului din Ucraina: "lumea ar fi fost un loc groaznic fără Statele Unite ale Americii"

White House (Sursa Foto)

"Mi se pare groaznic să cauţi veşti bune în războiul Rusiei în Ucraina, având în vedere cât de multă mizerie a provocat acest conflict", scrie publicistul Hal Brands de la Bloomberg.

"Acest război a ilustrat cum ar arăta o lume fără Statele Unite ale Americii  şi cum ar arăta atunci când America foloseşte bine acea putere de neegalat.

Jobul meu zilnic implică să predau studenţilor de la Universitatea Johns Hopkins despre relaţiile internaţionale. Periodic, trebuie să-mi reamintesc că viziunea milenialilor şi zoomerilor asupra rolului global al Americii este una istovită". 

Timp de două decenii, evenimentele remarcabile din politica externă a SUA au fost războaie costisitoare şi eşuate în Irak şi Afganistan. "Dacă nu eşti suficient de mare ca să-ţi aminteşti de reunificarea Germaniei în 1990 sau de războiul din Golful Persic din 1990-1991, s-ar putea să te chinui să te gândeşti la o mega-criză internaţională gestionată de Washington cu aplomb".

Publicistul argumentează că multe realizări de succes în politica externă sunt invizibile, deoarece implică prevenirea unor incidente îngrozitoare, precum alte atacuri teroriste catastrofale de după 9/11 sau o altă mega depresie economică după criza din 2008. 

"Dar dacă conştiinţa ta cu privire la politica externă a SUA este blocată de invazia Irakului din 2003 şi de retragerea umilitoare din Afganistan în 2021, s-ar putea să te întrebi dacă Washingtonul ştie cu adevărat ce face. Şi dacă ai crescut într-o lume post-Război Rece în care războaiele globale şi rivalităţile vicioase ale secolului al XX-lea păreau istorie antică, te-ai putea întreba care este cu adevărat valoarea ordinii internaţionale conduse de americani". 

Spionii Americii au adulmecat agresiunea lui Putin cu câteva luni înainte şi au dat Ucrainei avertismente cu privire la modul în care se va desfăşura invazia. SUA au furnizat informaţii în timp real care i-au permis Kievului să îşi planifice cele mai eficiente operaţiuni de ofensivă şi să efectueze cele mai spectaculoase lovituri.

Xi Jinping al Chinei este acum mai ezitant în a ataca Taiwanul. 

Războiul este, de asemenea, o mărturie a influenţei pe care o oferă reţeaua de alianţe globale a Americii: "Washingtonul a adunat zeci de democraţii avansate din mai multe regiuni pentru a sprijini Ucraina şi a sancţiona Rusia.

Sancţiunile impuse s-ar putea să nu-l oblige pe Putin să iasă din Ucraina, dar vor forţa ţara sa la un viitor de stagnare şi de înapoiere tehnologică.

Apoi există contrastul dintre echipamentul militar rusesc. Sunt tancuri ruseşti care ard după ce sunt lovite, rachete ruseşti care nu îşi ating ţintele. 

Prin furnizarea a doar 20 de lansatoare de rachete HIMARS, Washington a ajutat Kievul să schimbe cursul celui mai mare război din Europa de la 1945 încoace.

SUA nu sunt implicate în acest război în mod direct, aşa cum au fost în Vietnam sau în Coreea, dar a oferit o lecţie vitală pentru rivalii săi: încă există o singură superputere", a conchis publicistul. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici