Mărturia unui presupus spion CIA, la televiziunea iraniană. Bărbatul trebuia să obţină informaţii despre "progresele ştiinţifice ale ţării"

Televiziunea iraniană de stat a difuzat miercuri seara declaraţii ale unui cetăţean occidental care mărturiseşte că a efectuat activităţi de spionaj în contul CIA.

790 afișări
Imaginea articolului Mărturia unui presupus spion CIA, la televiziunea iraniană. Bărbatul trebuia să obţină informaţii despre "progresele ştiinţifice ale ţării"

Mărturia unui presupus spion CIA, la televiziunea iraniană. Bărbatul trebuia să obţină informaţii despre "progresele ştiinţifice ale ţării" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Teheranul acuză frecvent serviciile de informaţii americane că desfăşoară activităţi de spionaj în Iran. Dar este rar ca un străin să mărturisească acest tip de activităţi la televiziune.

Bărbatul, în vârstă de aproximativ 30 de ani, cu părul lung, este prezentat ca Matti Valok, fără ca naţionalitatea sa să fie precizată, într-un reportaj intitulat "Vănătorul prins în capcană".

El a fost arestat în 2012, după ce a fost supravegheat timp de mai multe luni de către serviciile iraniene de informaţii, potrivit postului de televiziune, care a difuzat imagini cu suspectul pe stradă sau la hoteluri, în capitala iraniană.

El este acuzat că a contactat cercetători iranieni pentru a obţine informaţii despre "progresele ştiinţifice ale ţării", prin intermediul unei "societăţi internaţionale de recrutare, cu sediul în Slovacia".

În acest reportaj, Matti Valok povesteşte că a fost recrutat de către un membru al Agenţiei Centrale americane de Informaţii, pe nume Steve Logano. "Mi-a spus că trebuie să păstrez un contact mai strâns cu cei cu care mă întâlneam în Iran", afirmă suspectul, care prezintă "scuze poporului iranian".

Televiziunea a prezentat, de asemenea, imagini cu mai mulţi alţi presupuşi spioni, fără să precizeze dacă şi când au fost arestaţi. Stefan Raymond, un american născut în 1967, şi Marc Antony Vandiar, un cetăţean sud-african născut în 1958, ar fi lucrat "în contul CIA şi încercat să obţină informaţii despre progresele în domeniul biotehnologiei în Iran".

Un marocan, prezentat ca Fayçal şi "specialist în tehnologia informaţiei", dar şi un malaiezian creştin, Douglas Fernandez, care s-ar prezenta drept Ali Abderani, ar fi căutat informaţii despre "progresele ştiinţifice, nucleare şi militare" ale Republicii islamice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici