Masacrul de la Srebrenica. 27 de ani de la singurul genocid recunoscut în Europa de după Holocaust

Mii de oameni au mers luni în oraşul Srebrenica din estul Bosniei pentru a marca cea de-a 27-a aniversare a singurului genocid recunoscut în Europa de la Holocaust încoace şi pentru a participa la funeraliile a 50 de victime identificate recent.

1533 afișări
Imaginea articolului Masacrul de la Srebrenica. 27 de ani de la singurul genocid recunoscut în Europa de după Holocaust

Crimele de la Srebrenica au reprezentat unul dintre cele mai sângeroase evenimente ale războiului din Bosnia din 1992-1995, care a avut loc după ce destrămarea Iugoslaviei a dezlănţuit pasiuni naţionaliste şi ambiţii teritoriale care i-au pus pe sârbii bosniaci împotriva celorlalte două facţiuni etnice principale ale ţării, croaţii şi bosniacii, potrivit AP.

În iulie 1995, cel puţin 8.000 de bărbaţi bosniaci din Srebrenica au fost despărţiţi de către trupele sârbe de soţiile, mamele şi surorile lor, urmăriţi prin pădurile din jurul oraşului din estul ţării şi ucişi de aceste forţe.

Făptaşii au îngropat trupurile victimelor lor în gropi comune făcute în grabă, pe care ulterior le-au dezgropat cu buldozerele şi le-au împrăştiat printre alte locuri de înmormântare pentru a ascunde dovezile crimei. În timpul acestui proces, rămăşiţele pe jumătate descompuse au fost sfâşiate de buldozere, astfel încât părţi ale corpului sunt încă găsite în gropi comune din jurul oraşului Srebrenica şi sunt puse cap la cap şi identificate prin analize ADN.

Atunci când rămăşiţele sunt identificate, acestea sunt returnate rudelor lor şi înhumate în centrul memorial şi cimitirul Potocari, chiar în afara Srebrenica, în fiecare 11 iulie, aniversarea zilei în care a început crima din 1995.

Până în prezent, rămăşiţele a peste 6.600 de persoane au fost găsite şi îngropate în cimitir.

În cei doi ani precedenţi, din cauza pandemiei COVID-19, doar un număr relativ mic de supravieţuitori au putut asista la slujba anuală de comemorare şi la funeraliile colective ale victimelor din Srebrenica. Dar, odată cu ridicarea restricţiilor, se aşteaptă ca anul acesta să participe zeci de mii de persoane, inclusiv numeroşi diplomaţi şi demnitari internaţionali.

Crimele de la Srebrenica au fost singurul episod al războiului din Bosnia care a fost definit din punct de vedere juridic drept genocid.

Liderul politic al sârbilor bosniaci din timpul războiului, Radovan Karadzic, şi comandantul său militar, Ratko Mladic, au fost amândoi condamnaţi pentru genocidul de la Srebrenica de către un tribunal special al ONU pentru crime de război de la Haga. În total, tribunalul şi instanţele din Balcani au condamnat aproape 50 de oficiali sârbi bosniaci din timpul războiului la peste 700 de ani de închisoare pentru crimele de la Srebrenica.

Cu toate acestea, liderii sârbi bosniaci continuă să minimalizeze sau chiar să nege masacrul din 1995 şi să îi sărbătorească pe Karadzic şi Mladic drept eroi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici