Mateusz Morawiecki denunţă acţiunile destabilizatoare lansate de Belarus şi Rusia asupra UE şi NATO

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, acuză regimul din Belarus că utilizează imigranţii ca "armă", în cadrul unui plan stabilit cu Rusia pentru destabilizarea Uniunii Europene, oferind asigurări că Polonia va apăra frontierele UE de riscurile venirii a zeci de milioane de extracomunitari.

503 afișări
Imaginea articolului Mateusz Morawiecki denunţă acţiunile destabilizatoare lansate de Belarus şi Rusia asupra UE şi NATO

Sursa foto: Mediafaxfoto

"Acum, situaţia este stabilă, dar sunt permanent riscuri. Imigranţii sunt utilizaţi ca armă de Belarus. Ţintele lor sunt Germania, Franţa, Olanda. Noi apărăm întreaga Europă la frontierele noastre", afirmă premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, într-un interviu acordat revistei germane Bild.

Întrebat cât de mare este riscul izbucnirii unui război din cauza tensiunilor de la frontiera dintre Belarus şi Polonia, Mateusz Morawiecki a răspuns: "Eu sper că toată lumea îşi va stăpâni nervii. Forţele militare din Belarus lansează din ce în ce mai evident provocări. Sper că nu vor face vreun pas prea departe... Căci noi, polonezii, suntem determinaţi să ne apărăm graniţele cu orice preţ. Este vorba şi de graniţa estică a Uniunii Europene şi a NATO".

"Un lucru este clar: Dacă nu suntem în stare să oprim acum mii de clandestini, apoi vor apărea rapid sute de mii, milioane, care vor merge spre Europa. Dacă nu decidem să ne apărăm şi să protejăm frontierele Europei, atunci sute de milioane de oameni din Africa şi din Orientul Mijlociu vor încerca să ajungă în Europa, în special în Germania. În Germania trăiesc peste 80 de milioane de oameni, aţi accepta să mai vină 50 de milioane? Eu cred că oamenii din Germania nu ar fi încântaţi de aşa ceva, întrucât vor să menţină actualul nivel de trai şi cultura proprie", a continuat Mateusz Morawiecki.

Întrebat dacă Polonia are nevoie de susţinerea Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv a Germaniei, Mateusz Morawiecki a precizat: "În caz de necesitate, există niveluri de alertă privind escaladarea crizei. Sunt bucuros că, în prima etapă, ne-au oferit susţinere liderii altor state NATO. Printre aceştia se numără cancelarul Angela Merkel şi viitorul său succesor, Olaf Scholz. Un viitor pas ar fi o poziţie determinată din partea vecinilor Belarusului: Polonia, Lituania, Letonia. Un viitor pas ar putea fi activarea Articolului 4 al Tratatului NATO, prin care ar fi constatată lezarea suveranităţii statelor membre..."

Întrebat dacă în acest caz ar apărea riscul unui conflict militar, dat fiind că statele NATO ar pregăti o ripostă, Mateusz Morawiecki a răspuns: "Nu putem exclude. Aleksandr Lukaşenko şi Vladimir Putin urmăresc în mod evident o strategie de a genera nesiguranţă în Occident, de a destabiliza. Ce plan au nu ştim încă. Ar fi posibil şi ca această criză de la frontiere să fie doar pentru a distrage atenţia de la noi atacuri militare pe care Putin le pregăteşte în Ucraina. Eu sper că presiunile internaţionale vor avea efect şi că rămânem doar la cei aproximativ 20.000 de imigranţi aflaţi în Belarus. Când se va opri această criză, am putea ajuta UE să repatrieze aceşti oameni".

Mii de imigranţi extracomunitari aşteaptă de câteva săptămâni la frontiera dintre Belarus şi Polonia. Cel puţin zece imigranţi au murit în cursul tentativelor de a ajunge ilegal în Polonia.

Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupare privind afluxul de imigranţi de la frontiera Belarusului cu Polonia şi a cerut Administraţiei de la Minsk să respecte legislaţia internaţională, denunţând utilizarea tacticilor "hibride" în conflictul cu Uniunea Europeană.

Consiliul Uniunii Europene a decis extinderea scopului sancţiunilor impuse regimului din Belarus, acuzat că facilitează în scopuri politice tranzitul imigranţilor spre spaţiul comunitar.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a vorbit, luni, cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, despre criza imigranţilor şi despre problemele privind gazele, în timp ce cancelarul în funcţie al Germaniei, Angela Merkel, l-a sunat pe preşedintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko. "Chiar dacă nu există convergenţă în evaluările privind cauzele actualei crize, preşedintele Rusiei i-a transmis lui Emmanuel Macron că înţelege necesitatea de a o opri, în primul rând din respect pentru drepturile imigranţilor. Speranţa noastră este că această conversaţie telefonică va aduce rezultate în zilele următoare", a transmis Palatul Élysée.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici