Medvedev a semnat decretul de formare a noii Dume de Stat, în pofida contestării alegerilor

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a anunţat marţi că a semnat decretul privind formarea noii Dume de Stat, care urmează să se reunească în prima sa şedinţă pe 21 decembrie, în pofida acuzaţiilor de fraudare a alegerilor legislative, asupra cărora a promis o anchetă.

98 afișări
Imaginea articolului Medvedev a semnat decretul de formare a noii Dume de Stat, în pofida contestării alegerilor

Medvedev a semnat decretul de formare a noii Dume de Stat, în pofida contestării alegerilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Duma trebuie să îşi înceapă activitatea (...). Am semnat astăzi (marţi) un decret care convoacă pe 21 decembrie prima şedinţă" a noii Camere inferioare, a declarat Medvedev la reşedinţa sa din Gorki, la periferia Moscovei, înaintea unei întâlniri cu liderii partidelor care au obţinut mandate în Parlament. Între aceste partide se află şi partidul aflat la putere, Rusia Unită, care a câştigat scrutinul cu peste 49 la sută din voturi.

"Toată lumea nu este nici pe departe de acord cu rezultatele alegerilor, dar aşa este mereu", a continuat el.

"Au fost depuse plângeri la anumite birouri de vot. Comisiile electorale şi tribunalele trebuie să le examineze minuţios. Dacă sunt descoperite fraude reale, ele trebuie să ia decizii juste. În total, au fost depuse 117 sesizări", a precizat şeful statului rus.

Opoziţia a mobilizat sâmbătă manifestaţii fără precedent în această ţară, în cursul cărora la Moscova au participat între 50.000 şi 80.000 de persoane. Protestatarii denunţă fraude masive şi solicită anularea scrutinului. Pe 24 decembrie este prevăzut un nou miting, la care opoziţia aşteaptă cel puţin 50.000 de persoane.

Misiunea observatorilor OSCE a anunţat luni că a relevat nereguli "frecvente" în timpul scrutinului şi a evocat în special introducerea unor buletine suplimentare în urnele de vot.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici