Mihail Hodorkovski, sceptic cu privire la un transfer de putere paşnic în Rusia

Fostul oligarh şi opozant al Kremlinului Mihail Hodorkovski, graţiat de preşedintele Vladimir Putin după zece ani de închisoare, a apreciat luni, la New York, că un transfer de putere paşnic în Rusia este "puţin probabil".

435 afișări
Imaginea articolului Mihail Hodorkovski, sceptic cu privire la un transfer de putere paşnic în Rusia

Mihail Hodorkovski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ar fi foarte dur pentru el (Putin) să cedeze puterea în mod calm", a declarat Hodorkovski.

"Este greu de imaginat un succesor puternic care nu ar fi obligat să se debaraseze de Putin, deoarece dacă el nu va face acest lucru, societatea va considera că el se află la putere temporar. Sunt sigur că Putin înţelege bine această situaţie", a adăugat opozantul rus.

Anterior, Hodorkovski s-a declarat dispus, în anumite condiţii, să candideze pentru funcţia de preşedinte al Rusiei.

"Nu sunt interesat de ideea de a deveni preşedinte al Rusiei dacă ţara evoluează normal", a declarat Hodorkovski.

"Dar, dacă va fi necesar pentru depăşirea unei crize şi pentru implementarea unor reforme constituţionale, pentru redistribuirea unor atribuţii prezidenţiale în favoarea sistemului judiciar, parlamentului şi societăţii civile, atunci aş fi dispus să asum o parte a acestei activităţi", a spus fostul oligarh.

El a înfiinţat, la sfârşitul lui septembrie, o mişcare politică destinată să mobilizeze forţele proeuropene din Rusia. Fostul miliardar rus a declarat că proiectul său va fi o "platformă online", nu un partid politic.

Mihail Hodorkovski a fost eliberat din detenţie în 2013 şi trăieşte în exil în Elveţia. În momentul eliberării, în decembrie 2013, Hodorkovski a promis că nu se va implica în acţiuni politice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici