Mii de oameni protestează la Atena după accidentul feroviar din Grecia

Duminică, în centrul Atenei, au izbucnit ciocniri între poliţie şi un grup de demonstranţi, în marja protestului a mii de studenţi şi lucrători feroviari faţă de cel mai groaznic accident feroviar din istoria Greciei, scrie Reuters. Şi Papa Francisc s-a rugat, duminică, pentru victime.

760 afișări
Imaginea articolului Mii de oameni protestează la Atena după accidentul feroviar din Grecia

Un mic grup de protestatari a aruncat cu bombe cu benzină în poliţie, care a răspuns cu gaze lacrimogene şi grenade de mână, înainte de a se dispersa pe străzile din apropiere.

După protestele din ultimele trei zile din întreaga ţară, aproximativ 10.000 de studenţi, lucrători feroviari şi grupuri afiliate la partide de stânga s-au adunat duminică într-o piaţă din Atena pentru a-şi exprima compasiunea pentru vieţile pierdute şi pentru a cere standarde de siguranţă mai bune în reţeaua feroviară.

„Această crimă nu va fi uitată”, au strigat protestatarii în timp ce lansau baloane negre pe cer. Pe o pancartă scria: „Politicile lor au costat vieţi omeneşti”.

Trenul, care călătorea de la Atena la oraşul Salonic, în nordul ţării, era plin de studenţi universitari care se întorceau după un weekend prelungit de vacanţă. Dezastrul a declanşat o revărsare de furie, precum şi o atenţie sporită asupra standardelor de siguranţă.

Lucrătorii feroviari, care şi-au pierdut şi ei colegii în accident, au organizat de miercuri greve rotative pentru a denunţa reducerile de costuri şi investiţiile insuficiente în infrastructura feroviară, o moştenire a crizei debilitante a datoriilor din Grecia din 2010 până în 2018.

Guvernul premierului Kyriakos Mitsotakis a dat vina pe o eroare umană pentru accident. Cu toate acestea, Mitsotakis a declarat duminică că eroarea umană nu ar trebui să devieze de la responsabilităţile pentru o reţea feroviară care suferă de mult timp.

„În calitate de prim-ministru, le datorez tuturor, dar mai ales rudelor victimelor, scuze”, a scris el pe Facebook. „Justiţia va investiga foarte repede tragedia şi va stabili responsabilităţile”.

Un şef de gară din oraşul vecin Larissa, care era de serviciu în momentul accidentului, a fost acuzat săptămâna aceasta de punerea în pericol a vieţilor şi de perturbarea transportului public.

Şeful de gară, al cărui nume nu poate fi dezvăluit în conformitate cu legislaţia greacă, a apărut duminică în faţa unui magistrat, după ce avocatul său a cerut sâmbătă timp suplimentar pentru a răspunde acuzaţiilor, în urma unor noi informaţii privind cazul. Procedurile respective erau în curs de desfăşurare.

Sindicatele lucrătorilor feroviari spun că sistemele de siguranţă din întreaga reţea feroviară sunt deficitare de ani de zile, deoarece un sistem de supraveghere şi semnalizare la distanţă nu a fost livrat la timp. Ei au cerut guvernului să ofere un calendar pentru implementarea protocoalelor de siguranţă.

Mitsotakis a declarat duminică faptul că, dacă ar fi existat un sistem de teleportare în întreaga reţea feroviară, „ar fi fost, practic, imposibil ca accidentul să se întâmple”.

Grecia va anunţa în curând măsuri, a spus el, adăugând că Atena va solicita expertiză din partea Comisiei Europene şi a altor ţări în ceea ce priveşte îmbunătăţirea siguranţei feroviare.

Papa Francisc a declarat duminică că gândurile sale sunt alături de victimele accidentului. „Mă rog pentru cei morţi, sunt aproape de cei răniţi şi de rudele lor şi fie ca Fecioara Maria să îi mângâie”, a spus el în discursul său săptămânal adresat mulţimii din Piaţa Sfântul Petru din Roma.

Cel puţin 57 de persoane au fost ucise şi zeci au fost rănite marţi, când un tren de pasageri cu peste 350 de persoane la bord s-a ciocnit cu un tren de marfă pe aceeaşi linie ferată în centrul Greciei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici