CRIZA NORD-COREEANĂ: Moscova consideră "explozivă" situaţia privind Coreea de Nord. Parisul îndeamnă Beijingul să intervină pe lângă Phenian, de teama unui derapaj

Rusia este preocupată de situaţia "explozivă" din jurul Coreei de Nord, a declarat miercuri Iuri Morgulov, un adjunct al ministrului rus de Externe.

1217 afișări
Imaginea articolului CRIZA NORD-COREEANĂ: Moscova consideră "explozivă" situaţia privind Coreea de Nord. Parisul îndeamnă Beijingul să intervină pe lângă Phenian, de teama unui derapaj

Moscova consideră "explozivă" situaţia privind Coreea de Nord

"Ceea ce se petrece preocupă Rusia, fără nicio îndoială, deoarece este vorba despre o situaţie explozivă în apropierea frontierelor noastre în Orientul Extrem", a declarat Morgulov, citat de agenţia Interfax.

"Îndemnăm toate părţile să se abţină de la orice declaraţie şi orice acţiune susceptibilă să agraveze situaţia", a continuat diplomatul.

"Eu nu cred că o parte procedează în mod expres cu scopul de a declanşa un război. Dar, în actuala situaţie, foarte tensionată, este suficientă o eroare umană banală sau o eroare tehnică pentru ca situaţia să scape de sub control", a subliniat Morgulov.

Franţa doreşte ca China, care are "putere asupra Coreei de Nord", să intervină în criză, a declarat miercuri şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius, adăugând că nu exclude posibilitatea unei recurgeri la arma nucleară din partea unui dictator "imprevizibil".

"Am cerut într-o reuniune a Consiliului de Securitate (al ONU) şi cerem în special chinezilor, care au putere asupra Coreei de Nord, să intervină", a declarat Fabius pentru BFM-TV/RMC, anunţând că va efectua o vizită "în China la sfârşitul săptămânii viitoare".

Întrebat dacă se teme de o eventuală recurgere la arma nucleară din partea Coreei de Nord, ministrul francez de Externe a răspuns că "sunt oameni atât de imprevizibili, încât nu putem îndepărta nicio" posibilitate.

"În cadrul unei provocări pot exista şi derapaje. Întrucât noul dictator din Coreea de Nord deţine aparent arme nucleare, are, de asemnea, rachete, (iar) repornirea unui reactor nuclear poate avea consecinţe foarte grave atât pentru Coreea de Sud, cât şi pentru China şi Japonia", a adăugat el.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat vineri pregătiri în vederea unor lovituri cu rachete împotriva continentului american şi unor baze ale Statelor Unite în Pacific, ca răspuns la zboruri de antrenament ale unor bombardiere americane ce nu pot fi detectate pe radar, de tip B-2.

Coreea de Nord a împiedicat miercuri angajaţii sud-coreeni să pătrundă în incinta complexului industrial intercoreean Kaesong, Seulul anunţând că nu exclude o acţiune militară vizând protejarea cetăţenilor săi.

Washingtonul a promis marţi să se apere şi să îşi apere aliaţii sud-coreean şi japonez împotriva Phenianului, secretarul de Stat american John Kerry caificând totodată comportamentul liderului nord-coreean drept "periculos" şi"iresponsabil".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici