NATO a anunţat ce va face în cazul izbucnirii unor evenimente violente în Kosovo

Şeful Comandamentului Forţelor Aliate Întrunite cu sediul la Napoli, admiralul James Foggo, a anunţat miercuri că NATO este pregătită să intervină în cazul izbucnirii unor evenimente violente în nordul Kosovo, relatează site-ul publicaţiei Balkan Insight.

3996 afișări
Imaginea articolului NATO a anunţat ce va face în cazul izbucnirii unor evenimente violente în Kosovo

NATO a anunţat ce va face în cazul izbucnirii unor evenimente violente în Kosovo

"Lideri politici încearcă să rezolve câteva probleme dificile, nu toată lumea e de acord în democraţii", a declarat Foggo miercuri, în cadrul unei vizite în Kosovo, relatează site-ul de ştiri Kossev.

"Unii oameni tind să îşi rezolve disputele în stradă. Recomand să nu recurgă la astfel de lucruri, iar daca o fac să o facă în mod paşnic, ca în toate democraţiile civilizate", a adăugat Foggo.

Cu ajutorul Forţei NATO în Kosovo (KFOR), Alianţa nord-atlantică va continua să reprezinte un sprijin pentru instituţiile kosovare în "menţinerea unui mediu sigur în această lună şi următoarele luni din an".

Afirmaţiile au fost făcute după ce Stareţul Sava Janjic, de la Mânăstirea Visoki Decani, a postat pe reţelele de socializare online că este îngrijorat de zvonurile privind izbucnirea unor evenimente violente în nordul Kosovo.

"Multe informaţii îngrijorătoare circulă astăzi în Kosovo, printre ele şi un scenariu privind izbucnirea unui incident iminent în nordul Kosovo, care ar putea provoca reacţii din ambele părţi şi divizarea teritoriului", a declarat Janjic.

"Sper că întreaga comunitate internaţională, în special SUA şi UE, nu vor permite unor indivizi iresponsabili şi unor grupuri din ambele părţi etnice să provoace violenţă, în urma căreia oamenii inocenţi vor suferi, iar momumentele valoroase vor dispărea precum s-a întâmplat în 2014", a adăugat Janjic.

În anul 2004, aproximativ 19 persoane au murit în urma unei revolte violente antisârbe declanşate de albanezii kosovari.

Serbia a pierdut controlul asupra Kosovo după raidurile aeriene NATO din 1999, la finalul unui conflict între armata sârbă şi insurgenţii separatişti kosovari soldat cu moartea a 10.000 de etnici albanezi. Alianţa Nord-Atlantică menţine 5.000 de militari în Kosovo. Rusia şi ţări din Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunosc independenţa Kosovo, proclamată în 2008.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici