Netanyahu trebuie înlăturat, spun foşti oficiali israelieni de top din domeniul securităţii naţionale

  • Foşti oficiali israelieni de rang înalt din domeniul securităţii naţionale, oameni de ştiinţă şi lideri de afaceri au trimis o scrisoare preşedintelui Israelului şi preşedintelui Parlamentului, cerând ca prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să fie demis din funcţie pentru că reprezintă ceea ce ei consideră a fi o ameninţare "existenţială" la adresa ţării.
  • Criticii au comentat eforturile sale de reformă judiciară, care au ameninţat să declanşeze o criză constituţională şi au divizat ţara, cu luni de demonstraţii masive şi regulate.
  • Partidul politic al lui Netanyahu, Likud, ar fi acum pe locul 2, potrivit unui sondaj realizat de postul israelian Channel13.
494 afișări
Imaginea articolului Netanyahu trebuie înlăturat, spun foşti oficiali israelieni de top din domeniul securităţii naţionale

Israel. Netanyahu trebuie înlăturat, spun foşti oficiali israelieni de top din domeniul securităţii naţionale

Peste 40 de foşti oficiali israelieni de rang înalt din domeniul securităţii naţionale, oameni de ştiinţă şi lideri de afaceri au trimis o scrisoare preşedintelui Israelului şi preşedintelui Parlamentului, cerând ca prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să fie demis din funcţie pentru că reprezintă ceea ce ei consideră a fi o ameninţare "existenţială" la adresa ţării, potrivit CNN.

Scrisoarea a fost semnată, printre altele, de patru foşti directori ai serviciilor de securitate internă şi externă ale Israelului, doi foşti şefi ai Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) şi trei laureaţi ai Premiului Nobel.

Scrisoarea aduce critici la adresa coaliţiei lui Netanyahu, care a format cel mai de dreapta guvern de până acum în Israel. Eforturile sale extrem de controversate de a revizui sistemul judiciar israelian sunt şi ele criticate, fiind considerate de către semnatari drept lacune de securitate care au dus la atacurile din 7 octombrie, cea mai sângeroasă zi din istoria Israelului.

"Credem că Netanyahu poartă responsabilitatea principală pentru crearea circumstanţelor care au dus la masacrul brutal a peste 1.200 de israelieni şi nu numai, la rănirea a peste 4.500 de persoane şi la răpirea a peste 230 de persoane, dintre care peste 130 sunt încă ţinute în captivitate de Hamas", se arată în documentul semnat.

Popularitatea lui Netanyahu, afectată de ideea reformei judiciare

Popularitatea lui Netanyahu a scăzut dramatic odată cu cel de-al şaselea mandat de prim-ministru, început cu puţin peste un an. Criticii au comentat eforturile sale de reformă judiciară, care au ameninţat să declanşeze o criză constituţională şi au divizat ţara, cu luni de demonstraţii masive şi regulate.

Potrivit CNN, un sondaj de opinie publicat în această săptămână de postul israelian Channel 13 sugerează că partidul politic al lui Netanyahu, Likud, ar fi acum pe locul al doilea, la mare distanţă, dacă alegerile ar avea loc astăzi. Pe primul loc în sondaj se află Partidul Unităţii Naţionale, condus de fostul şef al Statului Major al IDF Benny Gantz, în prezent membru al cabinetului de război al lui Netanyahu.

Semnatarii scrisorii îl acuză pe Netanyahu că a petrecut ani de zile sprijinind Hamas în Gaza în detrimentul Autorităţii Palestiniene, despre care SUA a susţinut că ar trebui revitalizată pentru a guverna atât Cisiordania, cât şi Gaza.

Persoane importante din Israel, printre semnatarii scrisorii

Printre cei 43 de semnatari se numără foştii şefi ai IDF Moshe Ya'alon şi Dan Halutz, Tamir Pardo şi Danny Yatom, care au condus agenţia de informaţii Mossad, şi Nadav Argaman şi Yaakov Peri, care au fost directori ai serviciului de securitate internă, Shin Bet.

Foşti directori executivi, ambasadori, oficiali guvernamentali şi trei laureaţi ai premiului Nobel pentru chimie - Aaron Ciechanover, Avram Hershko şi Dan Shechtman - au semnat, printre alţii, scrisoarea.

Apeluri pentru înlăturarea lui Netanyahu şi proteste pentru alegeri anticipate

Conform CNN, până la sfârşitul anului 2026, Israelul nu are alegeri planificate. Cu toate acestea, în ultima perioadă au avut loc proteste şi apeluri pentru alegeri anticipate, inclusiv din partea unuia dintre principalii lideri ai opoziţiei israeliene, Yair Lapid.

Finalul scrisorii se adresează preşedintelui israelian şi preşedintelui Knesset-ului pentru a-l înlocui pe Benjamin Netanyahu, dar transmite şi un avertisment: ,,Naţiunea israeliană şi istoria evreiască nu vă vor ierta dacă nu vă îndepliniţi cea mai mare responsabilitate naţională."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici