Nici Uniunea Sovietică, nici Rusia nu au dezvoltat o substanţă neurotoxică denumită Novichok, transmite diplomaţia de la Moscova

Rusia nu a efectuat nicio cercetare şi nu a dezvoltat nicio substanţă neurotoxică denumită Novichok, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, după ce Marea Britanie a acuzat Rusia de implicare în atacul asupra fostului spion rus Serghei Skripal, notează site-ul agenţiei Tass.

1161 afișări
Imaginea articolului Nici Uniunea Sovietică, nici Rusia nu au dezvoltat o substanţă neurotoxică denumită Novichok, transmite diplomaţia de la Moscova

Nici Uniunea Sovietică, nici Rusia nu au dezvoltat o substanţă neurotoxică denumită Novichok, transmite diplomaţia de la Moscova

"Nici pe teritoriul Uniunii Sovietice, nici în era sovietică, nici în Federaţia Rusă nu au fost vreodată efectuate cercetări denumite direct sau codificate ca Novichok. Premierul britanic nu deţine o formulă [a substanţei]. [Theresa May] foloseşte un nume de cod care evocă instantaneu amintiri în legătură cu Rusia, evocă asocieri cu element ruseşti, face totul pentru a aduce ţara noastră în centrul atenţiei. Această denumire a început să circule în presă imediat după aceea", a precizat Zaharova.

Diplomaţia rusă a mai transmis că autorităţile britanice nu au oferit nicio informaţie privind starea lui Serghei Skripal şi a fiicei acestuia sau despre circumstanţele producerii atacului cu o substanţă neurotoxică.

"Nimeni, în afară de persoanele care deţin toate informaţii clasificate din Marea Britanie, nu ştie despre starea lui Serghei Skripal. Nimeni nu ştie unde este şi ce i s-a întâmplat. Rusia nu a primit nicio informaţie din partea Londrei, prin niciun canal. Fie că vorbim despre o agenţie internaţională, fie despre un canal diplomatic", a spus Maria Zaharova.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat duminică faptul că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat în ultimii zece ani agentul neurotoxic "Novichok", folosit pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică.

Marea Britanie, SUA, Franţa şi Germania susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici