Nicolae Timofti l-a desemnat pe Iurie Leancă pentru funcţia de premier

Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti l-a desemnat miercuri pe Iurie Leancă, membru al Partidului Democrat Liberal din Moldova (PLDM), pentru funcţia de premier.

138 afișări
Imaginea articolului Nicolae Timofti l-a desemnat pe Iurie Leancă pentru funcţia de premier

Iurie Leancă (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

"În conformitate cu prevederile constituţionale am semnat decretul prin care îl desemnez pe Iurie Leancă pentru funcţia de premier. Iurie Leancă are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului", a anunţat Nicolae Timofti, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează PRO TV Chişinău.

Marţi, Vlad Filat, fost premier şi preşedinte al PLDM, a anunţat că Iurie Leancă este candidatul acestei formaţiuni pentru funcţia de premier.

Curtea Constituţională moldoveană a declarat, pe 22 aprilie, neconstituţional decretul prin care preşedintele Nicolae Timofti îl desemna candidat la funcţia de premier pe Vlad Filat.

Liderul PLDM a anunţat că va încerca să negocieze formarea unei noi majorităţi parlamentare cu democraţii (Partidul Democrat din Moldova - PDM), deputaţii neafiliaţi şi liberalii din grupul lui Ion Hadârcă.

Democraţii nu au afirmat clar dacă îl vor susţine pe Leancă. Deputatul PDM Adrian Cându a declarat că negocierile PLDM-ului ar putea fi simulate.

Cu toate că au votat cu liberal-democraţii mai multe proiecte de lege, comuniştii (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova - PCRM) nu acceptă candidatul acestora la funcţia de premier şi insistă pe organizarea de alegeri anticipate.

Liberalii reformatori din grupul lui Hadârcă au afirmat că vor vota pentru candidatura lui Leancă, precizând că doar astfel se pot evita alegerile anticipate.

Igor Dodon, liderul socialiştilor, a declarat pentru PRO TV că îşi va face publică poziţia mai târziu, în timp ce Mihai Godea, fost membru PLDM şi deputat neafiliat în prezent, a admis că Leancă este cea mai bună candidatură pe care o putea furniza PLDM. Vlad Filat nu va accepta, însă, ca acesta să devină premier, a adăugat Godea.

Un al deputat neafiliat şi fost membru PCRM, Sergiu Sârbu, a afirmat că nu se poate pronunţa întrucât este prea devreme, iar grupul lui Vadim Mişin, provenit din rândurile comuniştilor, a anunţat că aşteaptă să vadă programul Guvernului.

Pe 5 martie, Guvernul moldovean condus de premierul Vlad Filat a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură votate în Parlament. În prezent, Iurie Leancă este premier interimar al Republicii Moldova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici