Nicolae Timofti: Republica Moldova doreşte menţinerea relaţiilor bune cu toate statele

Preşedintele Nicolae Timofti a comentat miercuri declaraţiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin, afirmând că ţara sa doreşte să menţină relaţii bune cu toate statele, însă nu trebuie să se trăiască "sub presiunea ameninţărilor", potrivit site-ului Serviciului de presă al Preşedinţiei moldoveneşti.

182 afișări
Imaginea articolului Nicolae Timofti: Republica Moldova doreşte menţinerea relaţiilor bune cu toate statele

Nicolae Timofti (Imagine: Radu Stefan/ Mediafax Foto)

"Oamenii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să trăiască permanent sub presiunea ameninţărilor", a declarat Timofti în cadrul unui briefing, referindu-se la declaraţiile recente ale vicepremierului rus, care a avertizat că, în cazul integrării europene, Republica Moldova poate rămâne fără gaz şi chiar fără Transnistria.

"Cetăţenii trebuie să aleagă conducătorii care vor acţiona astfel, încât să nu depindem de o singură sursă energetică", a subliniat el.

Şeful statului moldovean a adăugat că "ceea ce declară un demnitar al altui stat îl priveşte", iar programul de integrare europeană va fi realizat "indiferent de declaraţiile conducătorilor altui stat".

Totuşi, preşedintele moldovean a apreciat că Republica Moldova are relaţii bilaterale de prietenie cu Rusia şi ar dori să menţină relaţii bune cu toate statele.

"Acţiunile conducerii de la Chişinău urmăresc binele cetăţenilor ţării şi nu sunt îndreptate împotriva altor state”, a declarat Timofti.

În contextul vizitei lui Rogozin, preşedintele Republicii Modova a menţionat că în preajma Summit-ului de la Vilnius, unde urmează să fie parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ameninţările se vor intensifica, relatează compania Teleradio Moldova.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin s-a aflat într-o vizită de două zile în Republica Moldova şi s-a întâlnit marţi cu liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc.

Rogozin a subliniat că tot ceea ce va fi legat de schimbarea statutului Republicii Moldova după summitul de la Vilnius, în noiembrie, va fi subiectul unor consultaţii intense între Tiraspol şi Moscova. De asemenea, el a afirmat că orientarea europeană a Chişinăului este "lipsită de logică" şi Rusia ar putea înceta livrările de gaze naturale în această ţară.

"Luaţi seama să nu îngheţaţi la iarnă şi să nu pierdeţi vreun vagon în vârtejurile integrării europene în care v-aţi antrenat", a declarat Rogozin, citat de PRO TV Chişinău.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici