O fabrică Apple din India a fost închisă pentru rele tratamente aplicate angajaţilor. În ce condiţii lucrau muncitorii

  • O fabrică din India care se ocupa cu asamblarea telefoanelor Apple a fost închisă în urma unui amplu protest din partea angajaţilor.
  • În fabrică lucrau aproximativ 17.000 de persoane.
  • Au fost găsite nereguli în ceea ce priveşte condiţiile de muncă şi de trai din căminele uzinei.
766 afișări
Imaginea articolului O fabrică Apple din India a fost închisă pentru rele tratamente aplicate angajaţilor. În ce condiţii lucrau muncitorii

Sursa foto: Mediafax.ro

Cămine aglomerate, fără toalete cu apă curentă şi alimente care uneori aveau viermi – acestea au fost câteva condiţii pe care le-au suportat mai multe femei ce asamblau Iphone-uri la o fabrică din Foxconn, din sudul Indiei. Totul a încetat când alimentele contaminate au îmbolnăvit aproximativ 250 de muncitori, fabrica fiind închisă pe 17 decembrie în urma unui amplu protest.

Mai mulţi inspectori au vizitat căminul unde a avut loc toxiinfecţia alimentară şi au închis bucătăria acestuia după ce au găsit şobolani, a declarat pentru Reuters, Jegadish Chandra Bose, unul dintre ofiţerii care s-a ocupat de caz. „Probele analizate nu au îndeplinit standardele de siguranţă cerute”, a spus el.

Reuters a vorbit cu şase femei care lucrau la uzina Foxconn şi care au reuşit să ofere o imagine asupra condiţiilor de viaţă şi de muncă de acolo.

Acestea au povestit că muncitorii dormeau pe podea, în camere care găzduiau între şase şi 30 de femei, iar unele toalete nu aveau apă curentă.

„Oamenii care locuiau în cămin au avut întotdeauna o boală - alergii cutanate, dureri în piept, toxiinfecţii alimentare”, a declarat pentru Reuters o femeie de 21 de ani, care a părăsit fabrica după protest.

Apple ia atitudine

Apple şi Foxconn au recunoscut miercuri că, într-adevăr, unele cămine şi săli de mese folosite pentru angajaţii din fabrică nu îndeplinesc standardele cerute. Unitatea a fost pusă „în stare de probă”, iar Apple vrea să se asigure că standardele sale stricte sunt îndeplinite înainte de redeschiderea fabricii, a declarat un purtător de cuvânt al gigantului tehnologic.

„Am constatat că unele dormitoare şi săli de mese folosite pentru angajaţi nu îndeplinesc cerinţele noastre, iar acum lucrăm cu furnizorul pentru a ne asigura că un set cuprinzător de acţiuni corective este implementat cât mai rapid”.

Foxconn a precizat că are loc o restructurare a echipei locale de management şi că ia măsuri imediate pentru îmbunătăţirea facilităţilor. Toţi angajaţii vor continua să fie plătiţi cât timp vor fi făcute îmbunătăţirile necesare pentru a reporni operaţiunile, a mai adăugat compania.

Despre angajaţi

Femeile care lucrează la uzina Foxconn câştigă echivalentul a aproximativ 140 de dolari (10.500 de rupii indiene) într-o lună. Majoritatea au între 18 şi 22 de ani şi provin din zonele rurale din Tamil Nadu. Salariul lunar la fabrică este cu peste o treime mai mare decât salariul minim pentru un astfel de loc de muncă.

V. Gajendran, profesor la Şcoala de Asistenţă Socială Madras din Chennai, a spus că femeile recrutate pentru a lucra în fabricile din apropiere „de obicei provin din familii mari şi sărace, ceea ce le reduce din capacitatea de a se sindicaliza şi de a lupta pentru drepturile lor”.

Foxconn, cu sediul în Taiwan, a deschis fabrica în 2019, cu promisiunea de a crea până la 25.000 de locuri de muncă. Uzina are un rol esenţial în eforturile Apple de a muta producţia din China, din cauza tensiunilor dintre Beijing şi Washington.

Autor: Cezara Mîndrescu

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici