O româncă a petrecut aproape trei ani în detenţie, în Italia, deşi era nevinovată

O menajeră româncă a petrecut doi ani şi opt luni în detenţie, în Italia, deşi era nevinovată, Curtea de Apel achitând-o şi anulând condamnarea la 14 ani de închisoare pentru uciderea bătrânei la care lucra, după ce s-a stabilit că aceasta murise din cauze naturale, informează ziarul Il Messaggero.

38 afișări
Imaginea articolului O româncă a petrecut aproape trei ani în detenţie, în Italia, deşi era nevinovată

O româncă a petrecut aproape trei ani în detenţie, în Italia, deşi era nevinovată (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit site-ului Direttanews.it, românca Vasilica Adriana I., în vârstă de 41 de ani, a fost condamnată la 14 ani de detenţie pentru omorârea Paolei Iori, în vârstă de 81 de ani, în ianuarie 2008.

Menajera româncă, originară din judeţul Botoşani, era acuzată că a provocat căderea bătrânei în casa căreia lucra şi că ar fi apăsat pe toracele acesteia pentru a o sufoca. Însă Curtea de Apel, după analizarea mai atentă a concluziilor legiştilor, a stabilit că bătrâna murise din cauza unui stop cardiac, astfel că nu este vorba de o crimă. Instanţa a stabilit achitarea şi eliberarea româncei, care, potrivit Il Messaggero, a stat în închisoare timp de doi ani şi opt luni deşi era nevinovată.

Pe 7 ianuarie 2008, carabinierii au fost sesizaţi că o bătrână găsită moartă prezenta urme de violenţă. În casa bătrânei, carabinierii au văzut-o pe menajera româncă, care li s-a părut agitată şi în stare de ebrietate, având şi urme de sânge. Potrivit anchetatorilor, fiul bătrânei primise un telefon de la menajeră prin care a fost anunţat în legătură cu decesul acesteia.

Ca primă reacţie, fiul bătrânei a sunat la serviciul de urgenţă. Cu câteva zile înainte de deces, bătrâna îi povestise fiului că avusese o discuţie mai aprinsă cu menajera, care îi adresase injurii. Judecătorii au considerat că o discuţie similară ar fi degenerat în violenţe, conducând la moartea bătrânei. Pe baza acestor ipoteze, românca fusese condamnată la 14 ani de detenţie.

Însă, Curtea de Apel, pe baza expertizei realizată de profesorul Giulio Sacchetti, medic legist la Universitatea Tor Vergata din Roma, a stabilit că bătrâna murise de un infarct care avusese loc înainte cu câteva ore de găsirea corpului neînsufleţit. Potrivit expertului, multe din leziunile de pe corp nu aveau legătură cu decesul, fiind cauzate prin căderea din cauza infarctului. În plus, leziunile din zona toracelui fuseseră făcute de echipajul ambulanţei în timpul manevrelor de resuscitare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici