Obama aduce un omagiu victimelor uraganului Katrina, la cinci ani de la catastrofă

Preşedintele american, Barack Obama, a dat duminică asigurări că administraţia sa "se va lupta" alături de locuitorii din New-Orleans "până când se va termina treaba", în timpul unui discurs în oraşul devastat în urmă cu cinci ani de uraganul Katrina.

48 afișări
Imaginea articolului Obama aduce un omagiu victimelor uraganului Katrina, la cinci ani de la catastrofă

Obama aduce un omagiu victimelor uraganului Katrina, la cinci ani de la catastrofă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Bineînţeles, nu e nevoie să vă spun că există încă multe parcele de teren abandonate (...), prea mulţi studenţi care merg la cursuri în caravane (...), prea mulţi locuitori din New Orleans care nu s-au putut întoarce acasă", a declarat Obama, la universitatea Xavier din Louisiana.

"Chiar de atunci, şi chiar dacă au fost realizate progrese incredibile, doream (...) să le spun direct locuitorilor acestui oraş: administraţia mea va rămâne lângă voi şi se va lupta alături de voi, până când munca va fi terminată. Până când oraşul New Orleans va fi complet refăcut", a afirmat el.

"Suntem încă acolo şi vom continua să construim. Vom continua să lucrăm", spusese el clienţilor unui restaurant unde a mers să ia masa, cu puţin timp înainte de discursul său. "Suntem foarte fericiţi că sunteţi acolo", i-a spus o doamnă care aştepta să ia masa.

New-Orleans, parţial construit sub nivelul apei şi protejat de diguri, a fost cuprins de haos la sfârşitul verii anului 2005, în urma trecerii unui uragan. După ce digul s-a spart, cartiere întregi au fost inundate. În total, 1.500 de persoane şi-au pierdut viaţa.

În acea perioadă, revelatoare pentru fragilitatea ţării au devenit imaginile cu uriaşul stadion al oraşului, servind drept refugiu pentru familii întregi care au pierdut totul.

O fotografie a preşedintelui George W. Bush privind zona devastată de la hubloul lui din Air Force One, fără a se deplasa în zonele afectate, a devenit şi ea simbolul unei administraţii rupte de realitate.

"Este o catastrofă naturală, dar şi un dezastru provocat de om; un rateu ruşinos al administraţiei care a lăsat nenumăraţi bărbaţi, femei şi copii abandonaţi şi singuri", a declarat Barack Obama, într-un comunicat.

Situaţia a devenit deosebit de dramatică în "Lower Ninth Ward", cartierul cel mai sărac al oraşului, construit într-o vale şi având o populaţie formată în proporţie de 99 la sută din afroamericani.

"Suntem încă pregătiţi şi nu vom abandona lupta niciodată, absolut niciodată", a declarat, duminică, primarul oraşului Mitch Landrieu, în cursul unei ceremonii în cartier. "Dacă nu putem reconstrui Lower Nine, atunci nu vom mai putea reconstrui America", a spus el.

Barack Obama a subliniat de asemenea progresele realizate pentru consolidarea securităţii regiunii. El a prezentat cei 560 de kilometri de diguri şi 78 de staţii de pompare, ca fiind "proiectul civil cel mai important din istorie" al ţării, pentru a încerca să dea asigurări unei populaţii îngrijorate de perspectiva că istoria s-ar putea repeta.

"Atmosfera, mirosurile, zgomotele care se simt în această regiune sunt exaltante", a declarat, duminică, la posturile de televiziune, actorul Brad Pitt, implicat în reconstrucţia caselor din New-Orleans, prin intermediul fundaţiei sale Make It Right.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici