Obama ameninţă că va viza economia rusească

Preşedintele american Barack Obama a ameninţat joi Moscova că va viza "sectoare-cheie" ale economiei ruseşti ca represalii faţă de alipirea Crimeei la Rusia şi a anunţat sancţiuni vizând alţi 20 de oficiali şi o bancă.

1777 afișări
Imaginea articolului Obama ameninţă că va viza economia rusească

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rusia trebuie să înţeleagă că o escaladare suplimentară nu va face decât să o izoleze şi mai mult de comunitatea internaţională", a spus şeful statului american într-o scurtă intervenţie la Casa Albă consacrată situaţiei din Ucraina.

În total, 20 de persoane au fost adăugate pe lista persoanelor vizate de sancţiuni în legătură cu criza din Ucraina, a precizat ulterior Departamentul Trezoreriei. Unsprezece oficiali ruşi şi proruşi din Ucraina au fost introduşi pe listă luni, în vederea blocării eventualelor averi pe care le deţin în Statele Unite.

Banca vizată este "Bank Rossiya", prezentată de oficiali americani ca fiind foarte apropiată Kremlinului, în care sunt plasate averi ale persoanelor care se află în anturajul preşedintelui Vladimir Putin.

"Adoptăm aceste măsuri în cadrul reacţiei faţă de ceea ce Rusia a făcut deja în Crimeea", a precizat Obama.

Însă el a ameninţat cu sancţiuni care sigur vor avea consecinţe asupra unor "sectoare-cheie" ale economiei ruseşti, în cazul în care Moscova nu-şi schimbă comportamentul.

"Nu este un lucru pe care să-l preferăm", a dat asigurări Obama, avertizând că asemenea măsuri vor avea "consecinţe importante" asupra economiei ruseşti.

Obama a insistat, în plus, asupra faptului că susţinerea Statelor Unite faţă de aliaţii lor din cadrul NATO rămâne "de nezdruncinat" şi că va transmite acest mesaj în cursul unui turneu pe care-l va întreprinde în Europa începând de luni, în Olanda, în Belgia şi în Italia.

Preşedintele american a dat totodată asigurări că "diplomaţia continuă între Statele Unite şi Rusia" şi că Moscova încă mai poate să soluţioneze criza printr-o "soluţie diplomatică" împreună cu autorităţile de la Kiev.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici